Volledig scherm
Een Big Belly aan de Heuvelring. © Beeld Werkt

Hypermoderne Big Belly-afvalbakken naar Pieter Vreedeplein: in strijd tegen de vervuiling

Vrij 14 sept: Ze werken op zonne-energie, geven een seintje als ze vol zitten, vermorzelen afval én kunnen praten. Op het Pieter Vreedeplein worden binnenkort speciale Big Belly-afvalbakken ingezet om vervuiling tegen te gaan. 

De Big Belly's zijn hypermoderne afvalbakken, een beetje alsof Q een prullenbak voor James Bond heeft ontworpen. Door een speciaal pletsysteem wordt het afval samengedrukt en kan er acht keer meer in dan in een normale afvalbak. Een zonnepaneel van 40 watt drijft het systeem aan en als de belly is gevuld, verstuurt de bak een 'leeg mij'-signaal. 

Overlast

De Big Belly's moeten de vervuiling van het Vreedeplein tegengaan. Recent verstuurde een Vreedeplein-bewoner - namens meerdere omwonenden - een open brief aan de gemeente om te klagen over de afvaloverlast op het plein. Dat de 'vuile omstandigheden ongedierte uitnodigen en er soms een penetrante geur van het plein opstijgt.

Volgens de omwonenden 'moet de gemeente verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat de binnenstad schoner wordt'.  Vervolgens stelden de politieke partijen Lokaal Tilburg, 50PLUS Tilburg en VVD vragen over de kwestie

Extra aandacht

Volgens het Tilburgse college vraagt het beheer van het Pieter Vreedeplein 'nu wel extra aandacht'. ,,We nemen fysieke maatregelen: herstel van straatwerk, vervanging van de prullenbakken en een andere manier van reinigen. Er wordt extra toezicht gehouden en - als dat nodig is - handhavend opgetreden."

De Big Belly's worden (met succes) al in andere gemeenten ingezet, in Bergen op Zoom zijn ze er bijvoorbeeld blij mee. Sinds maart staan er ook vijf Big Belly's in de Tilburgse binnenstad: bij de Heuvelring 138, roltrap Heuvelplein, Hotel Mercure, Heuvel 3 en Spoorlaan 306. Daar komt nu het Pieter Vreedeplein dus bij. 

Hoeveel Big Belly's er precies op het Vreedeplein komen te staan, is nog niet bekend. 

En voor de technofielen een Big Belly in actie, vanaf 2.28 het pletten: