Volledig scherm
De rotonde aan de Philip Vingboonsstraat/Jan Heijnsstraat. © Bas Vermeer

Idioot, onlogisch en een gedrocht: kritiek op rotonde bij de AH XL niet mals (maar is dat terecht?)

Vrij 31 aug: Rotondes en Tilburg, echt een gelukkig huwelijk is het niet. Om de slapstick-rotonde bij het Pieter Vreedeplein konden we lachen, die bij de Philip Vingboonsstraat/Jan Heijnsstraat zorgt voor hoofdbrekens.

De rotonde ligt er al een tijdje (voor de kermis al) maar blijft opduiken in discussies. Op social media en deze week ook in de politiek. Maar is het echt zo'n onding? Of gewoon even een kwestie van wennen?

Het ding oogt in ieder geval nodeloos ingewikkeld. Vooral voor cafetaria De Rotonde (goede naam trouwens) zitten de knelpunten: op dat deel mogen de fietsers twee richtingen in. En om dat in goede banen te leiden zijn er nogal wat markeringen/haaientanden/pijlen nodig. 

Onlogisch

Hamvraag: is de rotonde er beter door geworden? De omliggende ondernemers zitten in ieder geval op één lijn. Die vinden van niet. 

poll

Die rotonde...

  • Idiote rotonde (72%)
  • Kwestie van wennen/opletten (19%)
  • Prima rotonde (6%)
  • Geen mening (4%)
1053 stemmen

,,Wat hier voor de deur ligt is het verschil tussen theorie en praktijk", zegt Bas van Nunen. Hij staat achter de balie van De Rotonde, de zaak van de familie Willems bestaat nu al 21 jaar. ,,De fietsers die hier dagelijks langskomen, krijgen het nu wel door. Maar in het begin was iedereen heel behoedzaam." Volgens hem is de vernieuwde rotonde prima samen te vatten in het woord 'onlogisch'. 

Of zoals de eigenaresse van de tegenovergelegen bloemenzaak het stelt: 'deze rotonde is getekend door iemand die alleen maar door de stad wandelt'. ,,Dat kan geen fietser zijn. Ik ben echt benieuwd wie dit ontworpen heeft. Ik denk iedere dag wel 'nu wordt er iemand van zijn fiets gereden', maar er is nog niks gebeurd."

Bij kapsalon Mezouri zucht kapper Adnan Issa eens diep. ,,De situatie is er alleen maar op achteruit gegaan. Geef mij de oude rotonde maar."

Vragen

,,Voor fietsers in Tilburg het zoveelste gedrocht", stelt fietser Michel Jehae. ,,Aan de ene kant veel geld uittrekken voor een snelfietspad (waar hij blij mee is) maar aan de andere kant alle snelheid weghalen uit een belangrijke fietsverbinding voor fietsers. Fietsen wordt zo moeilijker en gevaarlijker."

Inmiddels wordt het ook een (kleine) politieke kwestie, Hans Smolders van de LST heeft vragen gesteld. 'Hoe is het mogelijk dat dit soort idiote rotondes worden aangelegd in Tilburg?' En hij wil weten of de wethouder al over de rotonde heeft gefietst...

Is het echt zo erg? Persoonlijk denk ik dat het een kwestie van wennen is (al fietste ik de eerste keer ook meteen fout), maar allez: laat horen in de reacties op FacebookTwitter of stem in de poll. Ook de gemeente is om een reactie gevraagd, maar waarschijnlijk wordt eerst de vraag van Smolders beantwoord. Update volgt.

Update 12.00 uur: 

Snelle reactie van de woordvoerder: ,,We hebben hier helemaal geen klachten over ontvangen, ook niet van omwonenden." Volgens de gemeente is het een kwestie van gewenning. ,,Dat komt in de loop van tijd vanzelf goed."

De inrichting zorgt er voor, klinkt het, dat de vrachtwagens die de Albert Heijn bevoorraden niet in conflict komen met fietsers en voetgangers. ,,Dat gebeurde in het verleden geregeld. Op deze manier trekt het vrachtverkeer de wijk niet in. Het is inderdaad geen standaardoplossing, het was een lastige opgave."