Volledig scherm
Ria in 1964

Ietwat onvast, maar 'Luchtbuks Ria' (96) schiet nog altijd in de roos

Vrij 22 juli: Zestien jaar was ze, in 1936, en als kloeke jongedame liet Ria van Dijk de mannen bij de schiettent 'wel even zien hoe het moet'. Een schot in de roos en een foto van haarzelf later was ze verslaafd. Ieder jaar, behalve tijdens de oorlog, laat Ria het vertrouwde gewicht van de luchtbuks tegen haar schouder rusten.

Deze vrijdagmiddag - 80 jaar later - op de Tilburgse kermis weer. Goed, ze is onvast ter been, maar die trefzekere blik is hetzelfde gebleven. De ogen mogen oud zijn, door rimpels omgeven, de humor en levenslust borrelen aan het oppervlak.

"Mijn ouwe getrouwe", zegt de scherpschutter terwijl ze vergenoegd over het groene velours van de schietkraam wrijft. Ze wordt omringd door cameraploegen en fotografen.

Stedelijk Museum
De aandacht vindt ze heerlijk, al sinds het prille begin. Ria van Dijk is een begrip, een kermisheld. Ging ze in 2006 nog met haar fanclub op pad, in 2009 werd haar collectie foto's zelfs door het Stedelijk Museum aangekocht. Even daarvoor had de collectie al internationaal de aandacht getrokken in een door KesselsKramer gepubliceerd boek.

En dit jaar heeft Kermis FM, de evenementenzender van de Tilburgse Kermis, een 10-delige documentaire gemaakt over Ria. En haar verzameling foto's is vanaf vandaag te zien bij een expositie in Cinecitta.

Herinneringen
Hoewel de meeste herinneringen fijn zijn, is het lang niet altijd makkelijk om door de foto's te bladeren. Het harde verglijden van de tijd ligt gevangen in onverzettelijk celluloid. De mensen die haar op de foto's vergezelden - haar broer, een goede vriendin - stierven.

En toch, Ria is monter gebleven. Opgewekt legt ze aan, ze schiet. "Dat kan niet", grijnst ze tweemaal. Maar het derde schot is raak, een foto rolt uit de camera van de schiettent. En ook het vierde én vijfde schot raken de roos. Alsof ze het nog even wil onderstrepen: op deze kermis is er maar één Luchtbuks Ria, de schrik der schiettenten.

Volledig scherm
Ria in 1973
Volledig scherm
Ria in 2006
Volledig scherm
Ria schiet voor het eerst, 1936
Volledig scherm
Ria van Dijk schiet op de kermis van 2016.

Blogs