Volledig scherm
© Rik Goverde/BD

'Ik heb geen idiote berichtjes verstuurd'

Zo 2 juni: Voor hij de kroeg uitloopt, het licht in, debiteert de dichter nog even uit het hoofd. Het enige gedicht uit zijn bundel dat hij uit zijn hoofd kent, geeft hij toe.

door Rik Goverde

Daar lig je dan
in het gras in de zon
Je kattebak vol verse korrels
Fris water en heerlijk voer staan voor je klaar
Ja, het leven is mooi
Titel: Overreden Kat

Om dat laatste gniffelt de dichter.

Hij kwam aanlopen, ergens begin vorige week, om zijn nieuwe dichtbundel af te geven en te kletsen. Met pen staat voorin geschreven: 100/100. Dit is exemplaar 100 van de 100 bundels die gedrukt zijn.

Dichtbundel. Ennnnnnn… u bent al afgehaakt.

René van Densen is een apart figuur. Een bedeesde in-de-war-schopper met een haat-voorliefde voor Tilburg en een pure liefde voor Gent. Van wie je nooit weet of hij een literaire kwajongen is, of speelt. De (mede)bedenker van de site kutbinnenlanders.nl (hij was op weg naar een verjaardag toen die term hem te binnen schoot: daar moet ik iets mee, dacht hij bij zichzelf. Inmiddels is het een site waar bijna veertig schrijvers met onregelmaat aan bijdragen, bij tijd en wijle) en voormalig nachtburgemeester.

De eerste die Tilburg had.

Eigenlijk was dat ook een grapje. Hij vertelt hoe hij en Anton Dautzenberg op het idee kwamen, jaren terug. De alcohol vloeide. Ze schreven in een persbericht dat Tilburg een nachtburgemeester had en hop, Tilburg had haar eerste nachtburgemeester. "De pers stonk erin en het volk ook."

Zo simpel kan het zijn, mensen. Van Densen: "Maargoed, als je het dan eenmaal bent moet je er wel iets van maken, van dat nachtburgemeesterschap."

Zijn nieuwe bundel. Opgedragen aan Blini, zijn kat. Kwam uit in april, heet U Mag Mij Wegstemmen en is een gedeelde productie met de Vlaming Bobadas (Bob Minne). Het voorwoord is letterlijk een Lorem Ipsum. Vindt hij grappig, zoiets. God mag weten waarom, overigens. Voor de lol, zegt hij zelf. "Omdat je de vrijheid hebt om zoiets te doen."

Hoe het ook zij: zo'n bundel geeft hem energie. Of, zoals hij het zegt: "Ik zit dan prima, in mijn zandbak."

Sommige gedichten schreef hij letterlijk vlak voor hij een Gents podium opstapte. Had hij nog drie kwartier, ging hij aan de slag. We doen er nog eentje uit de bundel, vooruit.


Lief Dagboek

Vandaag ben ik niet dronken geweest
Ik heb niet op straat staan kotsen
Ik heb geen idiote berichtjes verstuurd
Met mijn grote lompe poten heb ik geen dansvloer geterroriseerd
Ik heb geen urenlange tirades met volstrekte nonsens lopen uitkramen
Ik heb niet in een steeg gepist
Al mijn eigendommen zijn nog intact
En ik ben heelhuids thuisgeraakt
Maar voor morgen hoop ik beterschap

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement