Volledig scherm
Impressie van het pakhuis.

Impressie: Wonen in pakhuis hartje Veemarktkwartier

Do 16 juli: Wonen in hartje Veemarktkwartier, het nieuwste stukje binnenstad van Tilburg. Het kan waarschijnlijk in de loop van 2017.

door Stephan Jongerius

Je moet wel houden van wat leven in de brouwerij, want je komt terecht in een gebiedje waar veel te doen is: de Heuvel en Midi in je rug, Dudok bij de hand en straks – wie weet – hippe restaurantjes en barretjes op je stoep. Want die zitten ook hier in de pen.

Bedaux
Pieter Bedaux van het gelijknamige architectenbureau uit Goirle heeft de eerste schetsen gereed voor dat tien lagen tellende woongebouw. In een stoer, pakhuisachtig pand komen 46 2- en 3-kamerappartementen. Afhankelijk van de maat tel je er tussen de 130.000 en 200.000 euro voor neer.

Monumentaal
Bijzonder: de monumentale geveltjes van de woningen aan de Veemarktstraat blijven staan (foto 2). Ze vormen straks de toegang naar het woonpakhuis boven. Maar er is ook ruimte voor een winkeltje, eethuisje of welke ondernemer zich ook maar thuisvoelt in dit stukje stad waar creatievelingen de toon zetten.
Want ga maar na: tegenover je zit, naast de nieuwe ingang van rockkathedraal 013, een reeks creatief talent in de Plint van de Tivoligarage die al bijna klaar is. Links kijk je op de nieuwbouw van Avec (foto 3), het bedrijf waar dagelijks gebroed wordt op nieuwe hobbymaterialen. Ook dat schiet al flink op.

Midi
Centraal komt, wat verhoogd, een intiem pleintje, naar een ontwerp van bureau Quadrat (doet ook de openbare ruimte van de Piushaven en het nieuwe stationsplein) . De eerste tijd zal er misschien nog wel wat bouwoverlast zijn. Want aan het plein komt ook nog een langgerekt gebouw met eveneens twaalf appartementen en winkels en horeca aan het pleintje. Ook dit wordt getekend door Pieter Bedaux, samen met zijn broer Thomas.
Ook de nieuwe eigenaars van Midi willen hun pand nog opknappen en uitbreiden met een cafégedeelte met terras.

Horeca
Wordt het niet wat veel van het goede, nog maar eens een haffel horeca en winkeltjes erbij in de binnenstad van Tilburg? De gemeente geeft er zijn zegen aan, zegt een woordvoerder, het Veemarktkwartier moet immers een levendig gebied worden. Wel moet het bestemmingsplan nog worden aangepast, belanghebbenden mogen hun zegje er dus nog over doen.

Van de Ven Bouw en Ontwikkeling, dat dit hele gebied ter hand heeft genomen, hoopt begin 2016 te kunnen starten met het nieuwe woongebouw.

Volledig scherm
Het pand van Avec
Volledig scherm
Monumentale geveltjes Veemarkstraat

Blogs