Volledig scherm
Ad van Oudheusden achter de drums.

In memoriam: De metal-burgemeester van Tilburg

Do 19 feb: Mocht er een metal-hemel bestaan, dan heeft die sinds deze week een nieuwe poortwachter. Ad van Oudheusden - ook wel bekend als Fozz Bear, D'n Ad of 'de mayor van Tilburg' - is op 44-jarige leeftijd overleden.

door Bas Vermeer

Wanneer grote metalbands als Slayer, Savatage of Testament Tilburg aandeden, stopte de tourbus eerst bij Poppodium 013 om spullen uit te laden. 'En nu gaan we naar de Clercxstraat', klonk het vervolgens in het Engels.
Of - tot wanhoop van de verzamelde pers - het legendarische: 'fuck interviews, op naar de Clercxstraat!'

Want daar zetelde 'de mayor van Tilburg' die bekend stond om zijn bodemloze gastvrijheid en de torenhoge vleesstapels bij de barbecues. De 'cook from hell' was altijd aan het roosteren, al lag de sneeuw duimendik in de tuin.

Metalhelden
Ruig, geen bloed maar metalgruis in de aderen, een gigant vol tatoeages. Tilburger Ad van Oudheusden was een opmerkelijke verschijning uit de metal-wereld. Door buitenlanders mayor (burgemeester) genoemd vanwege zijn gastvrijheid en Fozz Bear - naar de beer van de muppets - omwille van zijn rode krullen.

Van jongs af aan was Van Oudheusden gebiologeerd door metal. Als 20-jarige werkte hij 60 uur per de week als marktkramenbouwer, lange dagen, korte nachten. En al sliep hij maar twee uur, hij moest en zou bij de concerten in de stad zijn.
De helden naar wie hij opkeek zijn vrienden geworden. Bij hem slapen, drinken, eten: wees welkom. Aan vergoedingen had Fozz lak, maar een T-shirt van de band? Nou graag.

Moederkloek
Zelf wilde hij ook deel uitmaken van die wereld. Hij tourde door Amerika en Europa met bands als Exodus, Overkill en Death Angel. Van Oudheusden was tourmanager van artiesten, zorgde als roadie dat het drumstel tiptop in orde was en schopte het tot personal assistant van een grote metalvoorman als Jon Oliva.

'Een van de coolste, hardst werkende mensen uit het wereldje', noemt de frontman van One Machine hem. De meerwaarde voor de bands? De Tilburger was een sterk figuur, zowel letterlijk als figuurlijk. Een leider die - zelfs al was hij 'slechts' drumroadie - zich als een ruige moederkloek over het gezelschap ontfermde.

Dat iedereen om hem heen continu bloot werd gesteld aan ellenlange kijk- en luistersessies over KISS - met het geluid op volle oorlogssterkte - wordt hem met terugwerkende kracht vergeven. Kijksessies die nu en dan zo lang waren dat rocker Gene Simmons bij sommige vrienden voor eeuwig op het netvlies gebrand staat.

Home
Dat Fozz een voet tussen de deur had bij zijn goden, merkten zijn vrienden. Die moesten overal mee naartoe, deze zomer eigenlijk naar een meet & greet met KISS. Maar ook de wereld over.
En de wereld kwam in Tilburg bij 'de mayor' over de vloer.

Een Amerikaanse blikt terug hoe zij en haar vriend door 'Fozz' naar het vliegveld in Brussel werden gereden. Waar Van Oudheusden vervolgens bleef wachten tot ze helemaal veilig aan boord van het vliegtuig waren. 'Serieus, wie de fuck doet dat?'
Vanuit Duitsland, Engeland en Amerika stromen de condoleances binnen. "You made me feel like your home was my home and Tilburg a place where i felt loved and belonged", schrijft een Engelsman.

Door complicaties na hartfalen is de metal-burgervader aan zijn laatste tour begonnen, maandag wordt Fozz begraven. Straks aan de poorten van de metal-hemel zal hij de rol van Sint Petrus op zich nemen. Een gastvrije gigant gezeten aan de ingang. Met een pot bier achter een barbecue waar spareribs op worden geroosterd.

"Naar binnen? Dat kan. Ná deze zes uur durende concertregistratie van KISS. Start de tape jongens..."

Volledig scherm
'Fozz' maakt reclame voor het Metal Matinee in 013