Volledig scherm
Palazzo Carnevale

In memoriam: George van Delft (63), de duizendpoot van de Tuinstraat

Woe 17 feb: Met de dood van George van Delft (63) heeft de Tilburgse binnenstad een duizendpoot verloren. Een handelaar, restaurateur, creatieveling. In de kern nog altijd een jongen uit Broekhoven.

door Bas Vermeer

Hij kwam in de jaren '70 in de Tuinstraat te wonen, na het ontruimen van een groot krakersfort in die straat. George van Delft Antieke Meubelen luidde de naam van het bedrijf dat hij er op poten zette, met de zaak in het voormalige Scala-gebouw.

'De handel' zat Van Delft in het bloed. Hij haalde klokken en meubelen uit Engeland en België, verkocht die hier door. De zaak floreerde, het was een tijdsgewricht waarin studenten tweedehands kochten en de IKEA nog geen voet aan de grond kreeg.

Te saai
George had een neus voor goede handel, bijzondere zaken, want ‘standaard was te saai’. Hij importeerde Chinese spullen voor ze hip werden, reisde naar Amerika af om Harley’s en jukeboxen in te kopen en liet net zo goed een container met 20.000 smokings overkomen. Die versperde de hele dag de Gasthuisring bij het uitladen. De ruche blouses vonden gretig aftrek onder de Tilburgse muzikanten.

Zijn opvoeding kwam zo nu en dan uitstekend van pas in de handel: dan was hij in Rotterdam met broer Roald en konden ze in het Tilburgs ruggespraak over de koopwaar houden waar ‘het slachtoffer’ bij stond. Perfect Tilburgs, want pa was onderwijzer en zijn vijf dochters en vijf zonen spraken thuis algemeen beschaafd Nederlands óf Tilburgs. Plat Nederlands was uit den boze.

Stoer
Met zijn broer was hij in ‘73 ook één van de grondleggers voor de zaterdagse Kruikenmarkt op de Oude Markt. Onder het motto: ‘geen nieuw, geen nep, geen namaak’. Uit die markt werd de Meimarkt geboren. Hij liep er jaren rond, maar niet zoals de rest van de organisatie in een rood hesje. Dat verrekte 'ie. De Tilburger hield zijn stoere politiejack uit Chicago aan.

Was er trammelant, dan kwam George ter plaatse. Hij had een zware stem en - al kon je heel goed met hem samenwerken - was zo eigenwijs als de pest. Groot en stoer, maar met een klein hart waar je niet zomaar bij kwam. Die keer dat hij uit Chicago terugkeerde van zaken, er de leefomstandigheden in de getto's zag. Dat raakte hem, George lag twee dagen thuis te huilen.

Noodlot
Het noodlot klopte ook op zijn deur: het bekende Scala-gebouw brandde in 2003 af, hij raakte alles kwijt. Het was een klap die hij nooit meer echt te boven kwam. De Tilburger stortte zich op een andere droom, een echte spiegeltent. Alle beelden moesten perfect gerestaureerd worden, het werd een paleis met houten dansvloer, mozaïek.

Hij wilde alles zelf doen, maar werd ingehaald door zijn levensstijl. De Bourgondische verleidingen kwamen terug in de vorm van leverkanker. Zijn afscheid morgen wordt gevierd zoals hij leefde: met een feest, in café Bosvreugd.

Langer dan hemzelf leeft zijn droom voort. In Blankenberg, waar de spiegels van zijn Palazzo Carnevale blijven schitteren.

Volledig scherm
George van Delft. Foto: privécollectie familie.