Volledig scherm
De locaties van de vlaggen

Incubate: Veertig vlaggen aan de gemeentegrens

Di 7 juli: Vanaf medio juli hangen er veertig vlaggen op de gemeentegrens, het gaat om een kunstwerk van de Tilburgse kunstenares Sigrid Calon in het kader van het tweejarig kunstproject 'Do It With Others' van Stichting Incubate. De vlaggen blijven ruim 3 weken hangen en zijn te bezichtigen via een fietsroute.

De vlaggen - die door de kunstenares worden ontworpen - komen tussen 16 en 20 juli langs de grens van Tilburg te hangen. De vlaggen zijn uitgezet op een fietsroute die de dichtstbijzijnde benadering van de grens van Tilburg opzoekt (zie afbeelding 2).
Soms gaat deze fietsroute over een grens en komt deze in aangrenzende dorpen zoals Goirle, Riel, Loon op Zand, De Moer en Gilze. Calon: "Soms ligt de grens op een weg, maar vaak ook langs een beekje over over een weiland. Door deze route te fietsen, bekijk en ervaar je de grenzen weer anders."

Tilburgse kunstenares
Calon: "Een vlag was in eerste instantie een symbool van een land, of een groep mensen. Tegenwoordig zie ik dat de vlag voornamelijk ingezet wordt als communicatie- en reclamemateriaal. Vooral bij bedrijventerreinen, woonboulevards, bouwmarkten en autoshowrooms wordt er gebruik gemaakt van een afbakening door middel van vlaggen. Als grensaanduiding. Dat gegeven gebruik ik om de grenzen van Tilburg te laten zien."

De Tilburgse kunstenares Sigrid Calon studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg, met textiel als specialisatie, werkte enkele jaren in de designwereld en maakt de laatste jaren wereldwijd faam met haar kunst gebaseerd op textieltechnieken.Afgelopen jaren werkte ze onder meer samen met Wired magazine, Printed Matter NY, Swatch en Kaleid-editions. Haar werk werd onder meer aangekocht door het Stedelijk Museum Amsterdam. De textiel voor het project genaamd VLAG komt van Nooteboom Textiles, een Tilburgs familiebedrijf uit 1852.

Projecten
De komende twee jaar zetten meerdere internationaal gerenommeerde kunstenaars bijzondere kunstprojecten op in Tilburg en omgeving in het kader van het Incubate project 'Do It With Others'. Tilburg krijgt een nieuw, open museum, in de vorm van een paviljoen van Yona Friedman en Jeremiah Day verandert met zijn optredens alle ruimten in plekken voor performance art.

De schetsen voor de vlaggen zijn als afbeelding 3 bij deze blog te vinden.

Volledig scherm
Werk aan de vlaggen.
Volledig scherm
Vlaggen voor Tilburg