Volledig scherm
Kaffee 't Buitenbeentje gooit de deuren dicht.

Kaffee 't Buitenbeentje doet naam eer aan: tijdens de kermis gesloten

Do 21 jul: 'De kers op de taart', zo omschrijven veel horeca-ondernemers de tien dagen van de Tilburgse kermis. Des te vreemder als een café besluit om de deuren met de kermis te sluiten. En dat is precies wat Kaffee 't Buitenbeentje - nota bene aan de Korte Heuvel - dit jaar doet. "Een hoop gedoe, we laten de drukte aan ons voorbij gaan."

door Bas Vermeer

Terwijl veel kroegbazen van hot naar her hollen, regeert op woensdagmorgen in Kaffee 't Buitenbeentje de rust. Con Diks (63) bestiert het bruin café al 35 jaar, hij laat voor het eerst het kermisgeweld aan zich voorbij gaan. "Een samenloop van allerlei zaken", zegt Diks. Vanwege privé-omstandigheden, twee personeelsleden willen verhuizen, 'maar zie het vooral als een kosten-baten beslissing.'

Hoop gedoe
De kermis is intensief, of in de woorden van de uitbater: "Een hoop gedoe." Tien dagen de benen uit je lijf lopen, met een drukke opbouw- en opruimperiode. "Natuurlijk hou je aan het eind meer over, maar als je kijkt naar de uren die je er in steekt en het resultaat... Tsja, dan vind ik het eigenlijk niet waard."

Hij neemt een kermisavond als voorbeeld: "Riepen de medewerkers op het terras 'de laatste ronde', ver voor onze sluitingstijd van 2 uur, en werden er iets van 18 consumpties besteld. Op de maandag na de kermis, toen de attracties weg waren, doe je hetzelfde en kun je nog met twee volle dienbladen naar buiten en nog een derde, half gevuld, blad. En dat terwijl we op de kermis een terras hebben van 80 stoelen, tegen 60 normaal."
Nee, geef Diks zijn vaste gasten maar.

Verzadigd
Het is 'veel kijken, niet kopen', merkt Diks op. Hij wil niet klagen - Diks doet zijn verhaal op verzoek - want het Buitenbeentje is allerminst een plek waar de klaagzang regeert. "Iedereen is hier welkom tot het tegendeel is bewezen." Maar zijn mening is duidelijk: "De kermis is verzadigd met horeca. Er is vanuit de gemeente ook minachting. Vanuit café De Plaats keek men jarenlang op een attractie uit, hier om de hoek werd een grote 'horeca-attractie' neergezet en dit jaar hoor ik veel klachten over dat strand op het Willemsplein."

Het was wel eens anders, vertelt hij. "Toen de Korte Heuvel nog overkapt werd tijdens de kermis, was het hier een gekkenhuis. De glazen stonden rijen dik op de bar, dan had je alles gespoeld, kwam er weer een lading binnen en kon je weer vooraan beginnen."

Ach, het is hem gezegend. Het terras van Buitenbeentje wordt door buurman Le Clochard uitgebaat. En Diks laat de kermis stilletjes passeren. Net als met carnaval, dan is Buitenbeentje eveneens gesloten of wordt er iets anders georganiseerd.

Maar dat ligt anders, hij lacht: "Ik hou niet van carnaval."