Volledig scherm
Bezoekers uit Winterswijk krijgen gratis koffie op de Tilburgse stadscamping. Archieffoto BeeldWerkt

Kamperen in Tilburg: 'Met een pleerol onder de arm zijn we allemaal gelijk'

Vr 8 juli: Het programma van de Buurtcamping begint steeds meer vorm te krijgen. Er komt theater, ochtendyoga, een wereldbarbecue en silent disco. En zo leer je je buurman nog eens kennen.

Door Niek Willems

'Met een pleerol onder de arm zijn we ten slotte allemaal gelijk', zo luidt de slogan van de Buurtcamping. Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 juli zijn Tilburgers welkom om hun tent op te zetten op het Van Gend & Loosterrein. ,,Normaal gezien rijd je met de auto en de caravan naar Frankrijk, maar nu vier je vakantie in je eigen stad", vertelt Karin Laureijssen, een van de vrijwilligers.

Toegegeven: het klinkt een beetje gek, kamperen in je eigen stad. ,,We krijgen veel reacties van mensen die zich afvragen waarom je dat zou doen. Tegelijkertijd vinden ze het ook een leuk idee. Ze vragen: maar ik woon hier toch vlakbij? Dat is juist de grap."

Een kaartje voor volwassenen kost 20 euro. Kinderen tot en met 12 jaar zijn voor 10 euro welkom. Meer dan honderd mensen hebben zich ingeschreven. Daarnaast heeft de Stadscamping 65 Tilburgers uitgenodigd die het niet zo breed hebben. Het initiatief draait op vrijwilligers, die uiteraard ook op de camping slapen. De aanmeldingen beginnen binnen te druppelen. ,,We willen nog wel een paar tickets verkopen. We kunnen maximaal 600 bezoekers kwijt, maar met 300 of 400 mensen zijn we al heel blij."

'Niks-moet-alles-mag'
Het doel van de Buurtcamping is om je buurman beter te leren kennen. Daarom is er een programma samengesteld waaraan iedereen kan deelnemen. Op vrijdag kunnen de gasten een vorkje meeprikken aan een lange tafel, net zoals ze dat in Italië doen. Resto-013 verzorgt een driegangenmenu. Op zaterdag worden de kolen verhit, want dan is er een wereldbarbecue met keuze uit Surinaamse, Koreaanse, Syrische en vegetarische gerechten. ,,Maar je kunt ook je eigen kookstelletje meenemen."

Daarnaast is er onder andere theater, ochtendyoga, een basketbalclinic en een wedstrijd met de mooist versierde tenten en caravans. Laureijssen: ,,Zaterdag en zondag wordt het prachtig weer. En we hebben altijd nog een circustent, mocht het gaan regenen. Dat lossen we gewoon op, we wonen in Nederland."

Vol
De Stadscamping kon rekenen op veel bezoekers tijdens de Tilburgse festivals. De capaciteit bedraagt ongeveer 600 mensen. Tijdens WOO HAH zat het helemaal vol, net als tijdens Mundial en Roadburn. ,,Het gaat goed met de stadscamping", vertelt initiatiefnemer Eric Steur. Er lag een plan op tafel om de camping het hele kampeerseizoen open te stellen. ,,Maar dat is dit jaar nog niet gelukt. We konden geen toezegging krijgen dat we het hele jaar open mochten. Hopelijk lukt het volgend jaar wel." Hoe het met de toekomst staat van de Stadscamping, is nog onduidelijk. Er zijn acht groepen van kwartiermakers aangewezen die beslissen over de invulling van het Van Gend & Loosterrein, onder wie dus de mensen achter de Stadscamping. Steur: ,,We zitten bijna wekelijks om de tafel om 1 augustus een plan in te dienen bij de gemeente."

Laureijssen benadrukt nog even dat de Buurtcamping een hoog 'niks-moet-alles-mag'-gehalte kent. ,,Dit is een plek waarop je vrienden maakt die niet aan de andere kant van het land wonen. Maar als je lekker bij je tent wil zitten om te genieten van je spelende kinderen, dan is dat ook prima."