Volledig scherm
De platanen links op de foto blijven, de rest van het groen rond het stadhuis sneuvelt. Foto Joris Buijs/BeeldWerkt

Kap rond stadskantoor: 'Stad nóg grijzer'

Vrij 10 juli: In de veldslag ‘stenen versus groen’ rond het Tilburgse stadskantoor wint de eerste partij met glans. Er sneuvelen rond het Stadhuisplein 42 bomen, als de raad instemt met het voorstel van B en W om het stadskantoor uit te bouwen.

door Bas Vermeer

Eigenlijk is de meest noordelijke monumentale plataan bij het Tilburgse Paleis Raadhuis ook een sta-in-de-weg. Samen met zijn soortgenoot iets verderop behoort de loofboom tot de hoogste bomen in de stad.

Maar de circa 150 jaar oude gigant kappen voor de bouw van een glazen gaanderij, wordt B en W iets te gortig. De architect moet in het voorlopig ontwerp – dat onder meer de bouw van 10.000 vierkante meter aan winkels bevat – genoeg ruimte voor de plataan overlaten.
Tijdens de bouw wordt een onafhankelijke ‘bomenwacht’ aangesteld, die er op moet toezien dat de woudreus geen schade oploopt.

Geen soelaas
De beslissingen bieden de Tilburgse Stichting Stadsbomen echter weinig soelaas. „We hebben het in de Muzetuin zien gebeuren”, zegt voorzitter Bram van Beurden. „Ook daar werd om de monumentale bomen heen gebouwd, maar die zijn stuk voor stuk gestorven.”

Dat voor het plan 42 bomen sowieso verdwijnen, wordt door de stichting ‘al helemaal schrijnend’ genoemd. Het gaat om de judasboom naast de publieksingang van Stadskantoor 1, de zeven esdoorns ernaast, vijftien haagbeuken om de hoek aan de oostzijde en twee rijen christusdoorns aan de noordzijde van het Stadskantoor, bij de waterbak.

Activist
„En dan gaat het niet zozeer om de bomen zelf, ook de groeiplaatsen verdwijnen”, zegt Van Beurden. „Er komt dus geen groen voor terug. Onze binnenstad is steeds grijzer aan het worden. Hartstikke ongezond, je merkt het ook tijdens de tropische dagen, dan is het in de stad zo ontzettend veel heter.”

Tijdens een protest in juni tegen het plan werden de bomen met gele kruizen beklad. Zo wilde een activist de kap onder de aandacht brengen.

Volledig scherm
In het rood de bomen die verdwijnen, één van de platanen is ook in het rood, maar die blijft bewaard

Blogs