Volledig scherm
Kerstverlichting in de binnenstad

Kerstverlichting binnenstad: er gloeit hoop

Vrij 28 nov: Jarenlang was het een hoofdpijndossier, des te meer valt op dat de kerstverlichting van de binnenstad van Tilburg er met rasse schreden op vooruit gaat.

door Bas Vermeer

Vorig jaar was er al een inhaalslag, dit jaar pakt de binnenstad een flink stuk groter uit.

Met voor het eerst veel meer lampjes rond het Stadhuisplein en ook een kerstboom op het Koningsplein en de Vijfsprong. In het dwaalgebied hangen er honderden lampjes in bomen: voor de Kaaszaak, bij het Radiopleintje en aan de Vijfsprong.

Ook de Cityring telt nu voor het eerst lichtjes, bijna helemaal rond. Om de vijf bomen is straks (uiterlijk 1 december moet alles branden) een boom verlicht. Daarnaast hangt er meer verlichting in de straten én hangen er geen defecte lampen.

IKEA-lampen
Dat is niet zo normaal als het klinkt: in 2012 waren er klachten dat in veel straten sfeerverlichting ontbrak en in delen van de stad kapotte verlichting werd opgehangen. De goede lampen hingen in het centrum de kapotte her en der in de aanloopstraten. ‘Maar zo was er toch iets’.

Toch was dat jaar de verlichting beter dan voorgaande jaren, want de kerstverlichting is al jaren een ‘hoofdpijndossier’ - of eerder nog de migraine - van de binnenstad. Met de ‘omgekeerde IKEA-prullenbakken’ als veel genoemd dieptepunt.
De reacties van ondernemers zijn dit jaar positief tot enthousiast, al blijven er kanttekeningen.

Ondernemersfonds
De verlichting is deze decembermaand door het nieuwe ondernemersfonds onder de hoede genomen. Het gaat om het eerste project van het fonds: voor ‘Winter in Tilburg’ is ruim 100.000 euro uitgetrokken. Aan het fonds betalen de meer dan 500 ondernemers (winkeliers, horeca en dienstverlening) van de binnenstad, afhankelijk van de grootte van het bedrijf, reclamebelasting.

Daaruit wordt gezamenlijke promotie betaald, de aankleding van winkelstraten en het tegengaan van leegstand. De ondernemers bepalen zelf welke projecten worden gefinancierd.

Wensenlijst
Projectleider voor het winter-project is Jannet Wouters. Ze is blij met de positieve geluiden uit de stad. „Maar dat betekent niet dat we klaar zijn. Het liefst zien we dat iedere boom van de cityring verlicht is, dat ook straten waar één of twee ondernemers zitten - zoals de Fabrieksstraat - kerstverlichting hebben.”
Het zijn verbeterpunten voor volgend jaar, een andere wens is meer verlichting bij de ‘inlooppunten’ van de centrum. Aan de Stationsstraat bijvoorbeeld (die is te breed) en bij de parkeergarages.

En de grootste wens: een manier om de kerstverlichting eerder in te schakelen. Nu gaat die tegelijkertijd met de stadsverlichting aan (rond 17.00 uur), omdat de verlichting op hetzelfde energienet als de stad is aangesloten.

Wouters „Maar daar is niet zomaar een oplossing voor. Daar willen we komend jaar met de gemeente over in gesprek.”

Winter in Tilburg
Het is niet alleen de verlichting in de stad. Zo werd er door het fonds ook een site gelanceerd waarop alles over de winter in de binnenstad staat en werd er meegeholpen met het opzetten van meerdere activiteiten. Het feestje in het Dwaalgebied donderdag bijvoorbeeld, maar ook is er voor het eerst moonlightshopping en wordt de stadsgidserij ingezet voor winterse rondleidingen.

Vanaf maandag hoort alle kerstverlichting in de stad te werken.

Volledig scherm
Kerstverlichting in de binnenstad
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement