Volledig scherm
Waar knelt het in 'Tilburg fietsstad'?

Knelpunten voor fietsers te over in Tilburg

​Di 14 juni: Bij de Tilburgse Heuvel - ter hoogte van het regenboogzebrapad - is het wachten op de eerste dode, stelt Michiel Corten. „Het verkeer rijdt daar te hard. En je hebt vanaf bioscoopkant slecht zicht, door geparkeerde auto’s, bushalte en abri’s.”

door Bas Vermeer

Corten is één van meer dan zestig mensen die gisteren knelpunten voor fietsers in de stad aandroegen. Stadsgezicht plaatste een oproepje op de dag dat wethouder Mario Jacobs per fiets door Tilburg trok. De wethouder is bezig met het Mobiliteitsplan 2040 en zoekt daarvoor meningen en ideeën. Op woensdag 22 juni is er in Theater De Boemel een stadsdebat.

Online kwamen er al meer dan 70 tips van Tilburgers binnen over het fietsen in de stad.

Vijfsprong
Zo ziet Thijs Pieters regelmatig problemen op de kruising van de Professor Cobbenhagenlaan en de Conservatoriumlaan: „Ik merk dat afslaande automobilisten met groen licht soms niet doorhebben dat ze fietsers en voetgangers die (eveneens door groen) rechtdoor gaan, voor moeten laten gaan. Auto’s claxonneren dan, terwijl ze de voetgangers en fietsers eigenlijk moeten laten voorgaan.”

Op de vraag ‘waar Tilburg als fietsstad faalt’ is Monique Engel bondiger: ‘de vijfsprong bij de café Spaarbank’. Waar het verkeer van alle kanten komt.

Stefan Jansen heeft vijf tips voor de wethouder, onder meer over de fietspaden aan de ringbanen en de Bredaseweg. Over dat eerste: „Het gaat daar allemaal om doorstroming van de auto, maar waarom van de ventwegen geen mooie fietsstraten/paden maken?” Over de Bredaseweg: „Die weg is voor miljoenen verbreed maar de fietspaden zijn grotendeels in tegels teruggelegd. Die zijn alweer aan het verzakken...”

Volstrekt gevaarlijk
Eelco: "Ik weet ook nog wel een volstrekt gevaarlijk stukje voor fietsers. Als je nietsvermoedend over de meubelboulevard bij Aabe-fabriek fietst en richting stad wil, kom je opeens (echt, zonder waarschuwing of adviesroute) op een weg (Wethouder Baggermanlaan) uit die alleen maar voor automobilisten bedoeld is. Inderdaad: bagger, man.”

En Dennis: „Bij mij spant nog altijd de gasthuisring na de aanleg van de Brokxlaan de kroon. Wie heeft er bedacht dat komend vanuit de stad wel effe twee haakse bochten achter elkaar kunt nemen met ook nog kruisend verkeerd voor rechtdoor of linksaf.”

De gemeente kijkt naar de binnengekomen reacties. Alle reacties teruglezen kan hier op Facebook en onder dit artikel.