Volledig scherm
Jacqueline van Eerd aan het werk bij Ut Rooie Bietje. © BeeldWerkt

Koffiedrab het zwarte goud voor Tilburgse oesterzwamkweker: 'Van afval naar voedsel'

Do 14 dec: Zwart goud. Voor de Tilburgse Jacqueline van Eerd (54) is dat geen olie, maar koffiedrab. Iedere week haalt ze met haar tuktuk zo'n 60 kilo van het goedje op bij het stadskantoor en horecagelegenheden. 

door Bas Vermeer

De eigenaresse van het Tilburgse jonge bedrijfje ZuiderZwam haalt de drab op die voorheen werd weggegooid. Het dient als voedingsbodem voor de oesterzwammen die ze teelt. Zwammen die vervolgens in bijvoorbeeld bitterballen en kroketten worden verwerkt. 

Onder meer de Ristobar (Cinecitta), Monarh, Spaarbank, Villa Pastorie en Auberge du Bonheur leveren koffiedik aan. 

3.000 kilo later

Van Eerd vult geperforeerde zakken met koffiedrab, koffieschilletjes, kalk en sporen van oesterzwammen. In een donkere keet, op het terrein van Ut Rooie Bietje aan Koningshoeven, kweekt ze de zwammen. 

Het is een bijzonder jaar voor de onderneemster, want het bedrijf schiet als een paddenstoel uit de grond. ,,Sinds de start, oktober vorig jaar, heb ik al 3.000 kilo drab van de afvalberg gered", vertelt ze.  

(Verhaal loopt onder de foto door)

Volledig scherm
Jaqueline van Eerd en haar tuktuk. © Bas Vermeer

Vijf horecagelegenheden zijn inmiddels 'drableverancier', oesterzwammen staan bij verschillende restaurants op de kaart, ze ging ze een samenwerking aan met Douwe Egberts én de gemeente is klant. 

,,Bij de gemeente haal ik per week 25 kilo drab op", vertel ze. ,,En lever ik oesterzwambitterballen en -kroketten. Dat is de circulaire economie ten top: afval wordt zo gebruikt voor voedselproductie."

Stap verder

Hoewel haar bedrijf een vlucht neemt (en ze daar 'helemaal blij' mee is) kan ze niet van de productie alleen leven. ,,Dan moet je op zo'n grote schaal gaan produceren... Ik geef rondleidingen, workshops en verkoop growkits zodat mensen thuis kunnen kweken, voor de aanrecht-agrariërs." 

Nog zo'n mooi woord:  ze zoekt 'zwambassadeurs' omdat ze de volgende stap wil zetten. Ze werkt nu vanuit twee 'pipowagens', maar mikt op een nieuwe kwekerij met twee klimaat-gecontroleerde koelcontainers. De crowdfunding voor die kwekerij loopt al lekker

En zo wordt ZuiderZwam steeds professioneler. ,,Ik kan het haast niet bijbenen", vertelt ze. ,,Een tijdje terug mixte ik het koffiedik nog in een speciekuip, maar daar hield ik een tennisarm aan over." Ze lacht. ,,Sinds ik een cementmolen heb, gaat het stukken beter."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement