Volledig scherm
De Tilburgse kermis. Archieffoto BeeldWerkt

Komst 'kermis-strand' tergt Tilburgse horeca: "Belachelijk"

Woe 6 juli: De komst van een cocktailbar met strand naar het Willemsplein tijdens de Tilburgse kermis is in het verkeerde keelgat van de Stichting Horeca Concentratiegebied (HCG) geschoten.

door Bas Vermeer

„Belachelijk”, zegt voorzitter Alex Schneiders. „De ‘verhorecarisering’ van de kermis. De horeca heeft het al hard te halen. Dan ga je niet een cocktailbar en strand, met volledige vergunning, als attractie aan de kermis toevoegen.”

'Eenzijdig'
De HCG schoof zes maanden geleden voor het eerst aan bij het overleg over de kermis. „Vorige week donderdag liet de gemeente weten dat er een cocktailbar komt.” Schneiders vroeg het plan op: „Men sprak van ‘een strandje en barretje’. Maar het plan beslaat 350 vierkante meter. We hebben al eerder ‘nee’ gezegd tegen horeca aan het Willemsplein. Op deze manier heeft het geen zin om bij een ‘overleg’ aan te schuiven. Nogal eenzijdig zo.”

Eind 2014 stelde kermiswethouder Erik de Ridder (CDA) ‘dat er een betere balans tussen horeca en attracties’ moest komen. Dat jaar liet de Nederlandse Kermisbond (NKB) weten dat de horeca ‘te massaal aanwezig was’. En de plaatsing van een 200 stoelen tellende ‘horeca-attractie’ op de Heuvel stootte daar omliggende ondernemers tegen het zere been.

'Geen bedreiging'
„Jammer dat de komst van het strand als een bedreiging wordt gezien”, reageert De Ridder. „Het gaat om de komst van een uniek concept, een waardevolle toevoeging aan de kermis. Daarmee trek je meer bezoekers naar de kermis en vergroot je de te verdelen koek voor alle horeca-ondernemers juist.”