Volledig scherm
Sfeerimpressie 'Koningin van één nacht'

'Koningin van één Nacht' naar SHINE & GLOW (en dan Tilburg?)

Ma 4 mei: In de voormalige Janusloodsen wordt een reusachtige bloemknop uit gejut materiaal gebouwd: voor de theatermakers van Bouwjaar '84 en Beeldjutters is het de grootste productie ooit. De tentstokken die het geraamte van de bladeren vormen, zijn bij elkaar gesprokkeld op Paaspop en Solar. Het zijn de restanten van vergeten tentjes.

door Bas Vermeer

Dat bij elkaar sprokkelen van restmateriaal staat centraal bij het interdisciplinair performers collectief Bouwjaar ‘84. De theatermakers - die veel gebruik maken van visuele effecten en beweging - jutten hun decors bij elkaar. "Duurzaam en van het geld dat we hebben, kunnen we zo de artiesten betalen", zegt Inez Wolters van Bouwjaar '84. Een nieuwe theatervorm in de tijden dat kunst het zwaar heeft.

De groep werkt voor de nieuwste voorstelling 'Koningin van één nacht' samen met ​Beeldjutters, een collectief van Vincent Vriens en Julian van Buul. De twee maken theatrale video-installaties. Ze stonden er al mee op Oerol en Into The Great Wide Open​ en vonden eveneens een plekje in de lege hallen aan de Galjoenstraat. Daar heeft de creatieve gemeenschap BOUWplaats zich gevestigd.

Landmark
'Koningin van één Nacht' is een levend landmark, vertelt Paul van de Waterlaat van Bouwjaar '84. De immense bladeren worden één voor één afgepeld door twee werkers. De Waterlaat lacht: "Een flinke klus waar we de hele dag mee bezig zijn." En als het donker is - en de bloem open staat - volgt een allesomvattende performance mix van dans, visuals (videomapping) en theater.

De performance en lichtprojecties zijn gebaseerd op De Verleiding, het middelste paneel van de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch. Na de voorstelling sluiten de bloembladeren zich weer en is de performance voorbij.

Spoorzone
De pech is alleen dat wie 'Koningin' wil bijwonen, buiten de gemeentegrenzen moet zijn. 'Koningin van één nacht' is te zien tijdens het gratis te bezoeken kunstenfestival SHINE in de 'Spoorzone' van Den Bosch (7 tot en met 17 mei) en volgend jaar tijdens Glow in Eindhoven.

Aan SHINE doen veel Tilburgse collectieven mee, merkt Wolters op. Onder meer Ben Penn (van Cabrio en Gin Gin) doet het festival aan. "Zo'n festival zou perfect in de Spoorzone passen, we zouden in ieder geval in Tilburg graag Koningin van één nacht nog opvoeren."

Volledig scherm
Het project in de voormalige Janusloodsen