Volledig scherm
Gele kaarten aan de Noordstraat.

Kritiek op ‘klikopolitie’ Tilburg

Woe 21 jan: 'Schending van de privacy', 'fraudegevoelig' of 'klikopolitie'. Met de controle van het afval van de bewoners haalt de gemeente Tilburg kritiek op haar hals. Maar het aantal uitgedeelde rode kaarten valt mee.

door Bas Vermeer

Sinds 1 december trekken zogenoemde ‘voorlopers’ voor de afvalwagens uit om de duobakken te controleren. Ze delen waarschuwingskaarten - geel, oranje, rood - uit als blijkt dat restafval en gft niet goed is gescheiden.

Van de mensen die een rode kaart krijgen (drie keer niet goed scheiden) wordt de bak gedeeltelijk of helemaal niet geleegd. Die moeten er zelf voor zorgen dat het afval alsnog wordt gescheiden. Daarnaast kan een gemeentelijk opsporingsambtenaar een boete van 90 euro opleggen.

40.000
Tot op heden zijn er 40.000 controles uitgevoerd, daarbij werden 2.877 gele, 252 oranje en 33 rode kaarten en 9 boetes uitgedeeld. Bij de gemeente kwamen in die periode iets meer dan 200 meldingen en klachten binnen.
Daarbij is niet bekend wat de verhouding tussen de klachten en meldingen is: onder meldingen vallen ook suggesties en complimenten.

Klachten
De klachten over het nieuwe systeem vanuit Tilburgers zelf lopen uiteen, de één vindt het inbreuk maken op de privacy, voor de ander gaan de maatregelen te ver of zijn ze niet waterdicht.
Bodehof-bewoner Hennie van den Wittenboer heeft een boete van 90 euro te pakken (plus 7 euro administratiekosten) en juridische bijstand ingeschakeld. „Iedereen kan ongesorteerd afval in een ander zijn bak gooien. Zet dan een slot op de bakken, om fraude te voorkomen.”

De gemeente beaamt dat ‘het systeem niet 100 procent waterdicht is’, maar het zit niet in de planning om sloten op de duobakken te zetten. Daarnaast komen de controleurs - vanwege hun veiligheid - niet aan het afval, maar gaat het om ‘visuele controles’.

'Willekeur'
„De huidige methode is complete onzin, totale willekeur”, aldus Verhulstlaan-bewoner Jan Verhoeven. „Als ze dit goed willen doen zullen ze toch echt de hele bak op straat leeg moeten schudden en kijken hoe goed er gescheiden werd.” Daarnaast is er volgens Verhoeven ‘bijzonder weing keus om legaal van vuil af te komen.’ „De gemeente verandert dus de spelregels op eigen houtje en als ik niet aan die nieuwe regels voldoe, ben ik meteen fout. Kan dat zomaar?”

‘Ja’ luidt het antwoord van de gemeente. Die regels zijn allang opgenomen in de afvalverordering. „Je draagt het afval over aan een ander”, aldus een gemeentewoordvoerder. „En wij willen weten wat we aangeboden krijgen.”

Proef
De proef duurt in ieder geval nog een jaar. De wijken en inzamelroutes waar de controles plaatsvinden, worden willekeurig gekozen. De gemeente wil het afvalscheidingsbewustzijn stimuleren en doet dat op verschillende manieren, aldus de woordvoerder, het werk met de ‘voorlopers’ is daar slechts een onderdeel van.
„De gele kaart zorgt voor bewustwording, met de rode kaarten komen excessen boven water. Maar we hebben geen indicatie dat de controles een structureel probleem voor mensen zijn.”

Politiek
De politieke partij Lijst Smolders kaart de kwestie aan in de rondvraag tijdens de commissie Leefbaarheid op 2 februari. „Ontoelaatbaar”, aldus Hans Smolders. „Dat iemand op zijn buik in je container ligt, tussen de bankafschriften en condooms.” Volgens Smolders zijn de boetes ‘bovendien juridisch niet hard te maken’.

Eerder al - in december - stelde de Tilburgse Volkspartij (TVP) vragen aan het college. De partij is van mening dat 'er geen boetes uitgedeeld mogen worden tot er een waterdicht systeem is.'

Update 16.59 uur:

GroenLinks laat weten op maandag 26 januari tijdens de raadsvergadering 'een motie in te dienen om te pleiten voor betere communicatie over de controle van afvalscheiding.'

Blogs