Volledig scherm
De kruising Fatimastraat - Wethouder Baggermanlaan

Kruising Fatimastraat is 'supergevaarlijk'

Ma 4 aug: Op de kruising van de Fatimastraat met de Wethouder Baggermanlaan (nabij de Piushaven) gebeuren opvallend veel ongelukken, zo stellen directe omwonenden. Alleen al in de afgelopen drie weken was het er vier keer raak.

door Bas Vermeer

„Supergevaarlijk”, aldus Fatimastraat-bewoner Jorn Kortooms. Hij klom in de pen nadat er afgelopen zaterdag weer een ongeluk gebeurde. Op de kruising moeten mensen die over de Fatimastraat rijden stoppen voor automobilisten op de Wethouder Baggermanlaan. Maar om de één of andere reden wordt het stopbord vaak genegeerd.

De buurt is er al op een vreemde manier aan gewend, bij het horen van een botsing stappen de bewoners hun huizen uit en kijken of er al iemand het alarmnummer belt. Kortooms: „Als mijn vriendin een remmende auto hoort, staat ze al naast het bed.”

Hans de Beer woont sinds december op de veertiende verdieping van de Havenmeester en kijkt uit op de kruising. Hij heeft zelf drie ongelukken zien gebeuren. "Vooral de laatste tijd is het raak, dan schrik je omdat je piepende banden hoort. En gaat het maar net goed."

Haaientanden
Omwonenden beamen dat er opvallend veel ongelukken gebeuren. Sommige wijten het aan het elektriciteitshuisje (foto 2) dat deels het zicht blokkeert. Maar evengoed ligt de schuld bij de automobilisten zelf, die onoplettend de kruising oversteken.

De situatie was net na de aanleg van de weg nog gevaarlijker, toen stonden er haaientanden in plaats van een stopbord. „Het is na veel vragen en aandringen gelukt om een stopbord te krijgen, maar dit helpt helaas niets”, zegt Kortooms. „Mensen kijken gewoon niet uit hun doppen. Het enige wat zou helpen zijn hoge drempels of verkeerslichten.”

Politie
Navraag bij de politie leert dat er drie ongelukken waren in januari en twee in juli. Bij twee van de gevallen werd er geen voorrang verleend terwijl dat wel zou moeten, bij een derde aanrijding was de laagstaande zon de aanleiding.

Het probleem is dat de database van de politie niet compleet is, laat een woordvoerder weten. Niet elke aanrijding gaat in het systeem, omdat schade soms door de automobilisten zelf wordt aangegeven bij de verzekering. In andere gevallen komt de politie ter plaatse maar wordt er slechts een melding van gemaakt.
Een iets duidelijker beeld schetst het overzicht 112-meldingen, hier te vinden.

Poolshoogte
Ook bij de gemeente hebben ze geen overzicht van de ongelukken, maar die cijfers worden wel opgevraagd. Een ambtenaar en verkeerswethouder Mario Jacobs kwamen vanmiddag - naar aanleiding van vragen uitgezet voor deze blog - poolshoogte nemen. Hun constatering: 'met de kruising lijkt in ieder geval niets vreemds aan de hand te zijn. Niet onnodig onoverzichtelijk in ieder geval.'
Wel wordt er nog door een verkeerskundige van de gemeente naar gekeken.

Hoognodig, besluit Kortooms. „Als het herontwikkelde AaBe-complex open gaat, wordt het hier pas echt druk.”


Over de ongelukken:

Volledig scherm
De kruising Fatimastraat - Wethouder Baggermanlaan

Blogs