Volledig scherm
De test onder de Katterug. Foto Jan van Eijndhoven

Kunst foeilelijke Katterug-onderdoorgang: verzwegen, niet vergeten

Woe 11 jan: De groezelige onderdoorgang van de Katterug zou een ‘kunstzinnig pareltje’ worden. Er werd ruim een jaar niks van vernomen, het plan leek een stille dood te zijn gestorven.

door Bas Vermeer

Maar zie: sinds vorige maand kleven er een soort lichtbakken in een hoek van het Katterug-plafond. En nee, het is geen veel kleinere - en povere - uitwerking van het mooie ontwerp waar men een jaar geleden mee op de proppen kwam.

„Dit is de test”, meldt een gemeentewoordvoerder. „We kijken of het technisch mogelijk is om er een kunstwerk aan te brengen. Of het licht bijvoorbeeld de verkeersdeelnemers straks niet verblindt.”

Kunstwerk
Nathaly Antonia won een jaar geleden de Katterug-ontwerpwedstrijd. Zij ontwierp een kunstwerk van reflecterend metaal. In het metaal zijn woorden gegraveerd die met de stadsbewoners te maken hebben. Het staal reflecteert overdag voorbijgangers en verandert ‘s nachts in een lichtsculptuur (zie onderaan deze blog).

Zeventigplussers
Dat de ‘vieze onderdoorgang gepimpt gaat worden’ is dan weer te danken aan twee zeventigplussers die in de Katterug wonen. Joke Vorselaar en Margot Princen spanden zich anderhalf jaar in voor de metamorfose. Wethouder Mario Jacobs (GroenLinks, openbare ruimte) gaf aan het een 'verdomd mooi plan' te vinden.

De test is geslaagd, maar dat betekent niet dat het sein voor het kunstwerk op groen staat. Nu wordt de financiële haalbaarheid onderzocht, laat de woordvoerder weten.

Blogs