Volledig scherm
Werkzaamheden aan de Kwaadeindstraat.

Kwaadeindstraat ligt weer open: 'De term wanbeleid is te veel eer'

Woe 27 juli: Het woord 'wegwerkzaamheden'; de meeste bewoners rond de Kwaadeindstraat zijn er inmiddels allergisch voor. Aan de belangrijke verkeersader tussen het Wilhelminapark en de Ringbaan West werd een jaar gewerkt, nu is de straat weer voor vijf weken opengebroken.

door Bas Vermeer

Aan de Kwaadeindstraat werd tot augustus vorig jaar gewerkt tijdens een veelomvattende herinrichting. Onder meer om wateroverlast in de toekomst te voorkomen. De straat ligt nu ter hoogte van de Hasseltstraat weer open (tot 5 september) vanwege de aanleg van een extra riool voor regenwater.

'Zooitje'
"Het is een kutzooi, schrijf dat zo maar op", zegt Pierre van der Velden (75) die al meer dan 50 jaar in de straat woont. Hij is overigens wel blij met de aanpak: want de Kwaadeindstraat kende veel wateroverlast en dat lijkt te zijn opgelost.

"Normaal ben ik niet zo'n zeikerd, maar het is hier om de haverklap een zooitje. Stukken straat die niet goed worden afgewerkt, het duurt allemaal zo lang en er is om de haverklap vertraging. Ik ben gelukkig nog mobiel, maar toen het hier een jaar open lag, werd er met de mensen in een scootmobiel of rolstoel amper rekening gehouden."

De Kwaadeindstraat (nomen est omen) moest vlak na het afronden van de een jaar durende werkzaamheden nog een keer open omdat er een fout in het asfalt werd geconstateerd. De werkzaamheden die nu plaatsvinden hebben drie weken vertraging opgelopen.

Keiband
"Nu werken ze aan deze kruising zonder goede omleidingsroutes aan te leggen", zegt buurtbewoner Berrie van Doorn (60), al 30 jaar straatbewoner. "En het werk duurt weer zo lang, ik snap er niks van. De term wanbeleid is te veel eer, er zit geen beleid in."

Hij stoort zich ook aan de herinrichting: "Vroeger had je een scherpe keiband hier, auto's schieten soms met 70 á 80 kilometer per uur de Hasseltstraat uit en zo het fietspad en de stoep op. Dat kon vroeger niet. In zes weken tijd is er een auto tegen mijn poort geknald en hiertegenover ging het ook al mis. Dan mag je nog blij zijn dat er niemand op de stoep stond."

Kermis
Bert van den Dries (67) van de schoenservice aan de Kwaadeindstraat maakt zich niet al te druk: hij gaat over een week op vakantie. "Vreemd dat ze nu de straat afsluiten, wij kennen de sluiproutes nog wel, maar als je van buiten de stad komt, kun je nu de kermis niet vinden." Dat de werkzaamheden wrevel wekken, snapt hij: "Het is onduidelijk wat hier allemaal gebeurt, duidelijke informatie vanuit de gemeente blijft telkens uit."

De gemeente is dinsdag om een reactie gevraagd, maar heeft nog geen commentaar gegeven.