Volledig scherm

Lage opkomst, toch 'ja' voor binnenstad-fonds

Do 4 juli: Tweederde van de winkeliers in de binnenstad is voor de oprichting van een gezamenlijk ondernemersfonds, blijkt uit een stemming. Alleen viel de opkomst tegen: slechts een zeventigtal ondernemers - van de ruim 500 in de binnenstad - bracht een stem uit.

De uitkomst van de stemming over het fonds (onder meer ter promotie van het stadshart) werd vanmiddag bekendgemaakt.

„Wel balen natuurlijk”, zegt Alex Schneijders van het Horecaconcentratiegebied Tilburg over de opkomst. „Het blijft een moeilijke discussie.” Schneijders vormt samen met Marloes Mutsaers (Samenwerkende Ondernemers Binnenstad Tilburg) en Alex Boonmann (binnenstadsmanagement) de werkgroep Ondernemersfonds Tilburg.

Boonmann: „Er zijn genoeg kansen geweest, twee informatiebijeenkomsten en een stemronde. Daarna konden ondernemers nog een week via de notaris stemmen.” Ontevreden is Boonmann niet: „Mensen die voor zijn hebben meestel iets van ‘komt wel goed’ terwijl tegenstemmers actiever zijn. We hebben nu toch een meerderheid.”

Het verzoek om een ondernemersfonds op te mogen richten wordt nu bij het college gelegd, daarna is de gemeenteraad aan zet.

Als de raad er mee instemt, zijn alle ondernemers in het centrum (winkeliers, horeca en dienstverlening) verplicht om aan het fonds mee te betalen. De precieze constructie is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk betalen ondernemers straks geen reclamebelasting meer, maar aan de hand van de WOZ-waarde van het deel van het pand waar de onderneming is gevestigd. Grote bedrijven op toplocaties betalen bijvoorbeeld meer dan kleine eenmanszaken.

Van het fonds wordt gezamenlijke promotie betaald, de aankleding van winkelstraten en het tegengaan van leegstand. De ondernemers bepalen zelf welke projecten worden gefinancierd.

Het fonds voorkomt ook dat zogeheten ‘freeriders’ profiteren van gezamenlijke activiteiten, maar niet bijdragen aan de winkeliersorganisatie. Voor de Korvelseweg en Besterdring en omgeving werd vorig jaar al een ondernemersfonds opgezet.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement