Volledig scherm
© Niek Willems/BD

Late horeca-cultuur: onnodig of onderdeel van Tilburg?

Wo 9 nov: De blog van dinsdag met het voorstel om eerder de hort op te gaan, trok een blik open aan reacties. Stadsgezicht verzamelde de meningen van organisatoren, ondernemers en bezoekers.

Door Niek Willems

Van 'helemaal mee eens' tot 'de bierprijzen omlaag zou wonderen doen'. Er werd flink gereageerd op de blog via onze Facebookpagina. Volgens Thom van Loon houden mensen die pleiten voor het vervroegen van het horeca-leven geen rekening met studenten die naast hun studie werken. ,,De studiefinanciering is omgezet in een lening. Dit houdt in dat studenten vaak 's avonds tot een uur of tien nog in een restaurant, bioscoop of supermarkt werken."

Volgens reageerder Nick past dit idee niet in onze 24 uurseconomie. En bovendien: ,,Het probleem is niet de groep die pas laat op stap gaat. Het echte probleem is de groep mensen die een soort van selffulfilling prophecy creëert door massaal thuis te blijven omdat er toch niemand is."

Minder te besteden
,,Dit speelt eigenlijk al heel lang", zegt Jeroen Wassink, eigenaar van café Lollipop. ,,Soms zijn bezoekers er iets eerder vanwege een happy hour om elf uur, maar meestal komen ze pas na middernacht binnenlopen."

Net als Wassink zou ondernemer Alex Schneiders van café Boekanier en Van Horen Zeggen het ook niet vervelend vinden als de horeca-cultuur zou verschuiven naar eerder op de avond. ,,Als je het mij persoonlijk vraagt, dan zeg ik doen. Maar ik denk dat het een utopie is. De jeugd vindt het belangrijk om tot in de late uurtjes op stap te gaan. Als alle horecazaken eerder sluiten, gaan mensen uit de omliggende dorpen naar een andere stad. De Tilburgse ondernemer gaat dus echt niet zijn kroeg om twee uur dichtgooien."

'Onbewust gegroeid'
Waarom mensen zo laat op stap gaan, vindt Schneiders lastig te zeggen. ,,Vanwege de crisis, om in te drinken, te hoge bierprijzen: er is van alles te bedenken. Ik denk ook dat dit onbewust zo gegroeid is. Veel mensen reden twintig jaar geleden 's nachts nog naar België om daar verder te gaan met stappen. Dit moeten we niet willen, dacht de regionale horeca hier. Daarom zijn de sluitingstijden opgerekt."

Volgens organisator Dirk de Leeuw (Waterjump, Soepel, Studio) hoort het laat op stap gaan bij een grote stad. Toch heeft een feest of kroeg dit voor een deel ook zelf in de hand: ,,Wat je vaak ziet, is dat de dj om elf uur binnenkomt en vervolgens onder het genot van een kopje koffie wacht tot het druk wordt. De dj's waar ik mee werk, vinden het leuk om vanaf het begin van de avond een toffe sfeer neer te zetten."

Happy hour
Om bezoekers uit te nodigen om eerder de kroeg in te duiken, maken veel horecazaken en feesten gebruik van happy hours. ,,We geven muntjes aan mensen die na elf uur een drankje bestellen", legt mede-eigenaar Flip Gooskens van café Philip uit. ,,Die kunnen ze dan op een andere avond inleveren tussen tien en elf uur. Daardoor komt de drukte op gang. Dit doen we al tien jaar en het werkt als een tierelier."

Spanningsboog
,,Ik snap het ergens wel dat mensen later op stap gaan", zegt organisator Jeroen Opstelten, beter bekend als dj Ben Penn. ,,Je verzamelt bij iemand thuis en je drinkt wat. Het wordt gezellig en voor je het weet is het al laat. Maar daardoor hou je als organisator of dj weinig tijd over om een goede spanningsboog te creëren en een fatsoenlijk feest neer te zetten. Dat vind ik jammer." De vorige Gin Gin kwam wat later op gang dan gebruikelijk. Opstelten: ,,Dat was gelukkig eenmalig. Tijdens de eerste Gin Gin van het seizoen was het wél vroeg druk. Mensen stonden toen om kwart voor elf voor de deur te wachten."

Toch wil hij graag een oproep doen: ,,Kom gewoon eerder. Dat is veel gezelliger. Als je later bent, duurt het feest voor je gevoel maar kort. Maar Gin Gin duurt vijf uur, dat is lang genoeg."

Blogs