Volledig scherm
Illustratie Ivo van Leeuwen

Leegstand binnenstad Tilburg: donderwolken & lichtpuntjes

Woe 24 feb: Doe iets, doe iets, doe iets! Dat mantra weerklinkt in de Tilburgse winkelstraten, wordt gepreveld door ondernemers. Winkeliers die het somber inzien, maar toch hoop koesteren: als er nú maar daadkrachtig wordt opgetreden.

door Bas Vermeer

"Het is vijf voor twaalf", zegt René Philipsen van Burley Moda, al 44 jaar aan de Heuvelstraat. "De ondernemers en het stadsbestuur moeten één blok vormen."

Het is dinsdagmiddag, het miezert. Voor de gesloten V&D speelt een accordeonist, dé winkelstraat van de stad oogt leeg. Ook op maandag was er geen kip te bekennen. Februari is altijd een makke maand, vertellen winkeliers. Maar zo mak...

Leegstand
De ene na de andere keten delft het onderspit. Het faillissement van V&D heeft een diepe krater geslagen in het winkellandschap. In het kielzog volgen winkels als Aktiesport en Perry Sport. Dameskledingketen La Ligna – met een vestiging in de Juliana van Stolbergstraat – is failliet verklaard, maar blijft open met hoop op een doorstart. En de Blokker verkeert ook al in zwaar weer.

De leegstand in Tilburg is nu 13,9 procent van het winkeloppervlak, vóór de sluiting van V&D was dat nog 7,1 procent, zo becijferde de NOS op basis van gegevens van retailonderzoeker Locatus. In de binnenstad zelf wordt de leegstand op een vijfde van het hart geschat. In Breda staat 14,9 procent leeg en in Eindhoven 13,6.

Oplossingen?
"Er zijn straks nog maar een paar echte winkelsteden over", voorspelt Marcel Kattestaart, eigenaar van wijnproeverij Henri Bloem, al achttien jaar ondernemer aan het Stadhuisplein. "Waalwijk, Tiel, Oss, die plekken vallen af. Maar als Tilburg overeind wil blijven, moet er nu iets gebeuren."

Maar wat? Hoe kan het tij worden gekeerd? De winkeliers breken zich er het hoofd over, maar een eenduidig antwoord is er niet. Voor de één – Kattestaart bijvoorbeeld – is het de komst van de Primark en de verbouwing van het stadskantoor. Andere ondernemers wijzen op de 'te hoge huren' van de winkelpanden – daarom verliet Jamin recent de Heuvelstraat – en een derde zoekt het in het verfraaien van het stadshart. "Het centrum ziet er niet uit, al die borden op straat, fietsers en brommers waar ze niet horen. Er wordt niet gehandhaafd."

Van weer een ander moet er vol op de binnenstad worden ingezet. "Bij de AaBe wordt nog altijd winkelruimte bijgebouwd, terwijl hier nu al zo veel lege plekken zijn. Dit kan zo niet langer."

Lichtpuntjes
Ondanks de donderwolken blijven lichtpuntjes zichtbaar. In de Emmapassage opent dameskledingketen Norah een zaak, in de Heuvelstraat strijkt G-Star Woman neer. In dezelfde straat gaat een Snipes-winkel open, breidt de H&M flink uit en wordt het voormalige Mexx-pand eveneens groter en mooier. Dit voor de komst van de Zara, die het Pieter Vreedeplein verlaat, al ontkent de keten dat. De Go Britain sloot de deuren, maar opent iets verderop wel weer een hypermoderne winkel onder de naam Rib.Eye.Steak.

En dan is er de hoop op de Primark. De stad weet binnenkort of de keten voor Breda of Tilburg kiest aldus ingewijden. Maar ook daarover klinkt gesomber. "Jaren te laat, al lang niet meer hip", stelt een verkoper. En de moedeloze uitspraak: "We zullen er wel weer langs grijpen. Zoals met alles in Tilburg."