Volledig scherm
De voormalige bank wordt een hostel. Foto Jan van Eijndhoven

Licht op groen: Hostel Roots wil in het voorjaar aan Stationsstraat open

Do 17 nov: In het voorjaar van 2017 wil het eerste hostel van Tilburg - Hostel Roots genaamd - de deuren openen aan de Stationsstraat. Op kruipafstand van het station, in het immense rijksmonument dat dienst deed als bank.

door Bas Vermeer

Een barretje en pooltafel in de kelder waar de inloopkluis van de bank - met twee traliehekken en een deur zo dik als een onderarm - nog staat. Een bed verwerkt in het torentje van een hoekkamer. Samenwerking met festivals - Incubate, ze noemen maar iets - om zo het hostel een verlengstuk te laten zijn voor exposities of optredens.

Tijdens een rondleiding door het majestueuze pand buitelen de plannen van ondernemers en geliefden Koen Molkenboer (36) en Marion Leijtens (34) over elkaar heen. Veel van de plannen zijn nog pril, maar het staat vast dat het hostel acht gedeelde en vier privékamers krijgt voor in totaal 80 personen.

Met aan de voorkant uitzicht op de karakteristieke Stationsstraat, aan de achterkant op een grote buitenplaats en Westpoint en TalentSquare in de verte.

Voor alle leeftijden
De grootste rol is voor het pand uit 1903 weggelegd. De 1000 vierkante meter wasemt oude rijkdom uit, van de omvang van de kamers tot het glas-in-lood in de ramen. Vanuit de enorme centrale hal kijk je op de binnenste drie verdiepingen uit. Achterin ligt een grote ‘living’ waar de hostel-bewoners straks iets kunnen eten of een borrel drinken.

„Het is geen jeugdhotel”, benadrukt Leijtens. „Maar een hostel voor alle leeftijden. Of het nu gaat om een festivalbezoeker of een ondernemer die hier voor een cursus een paar nachten logeert. Je kunt hier kiezen voor een gedeelde kamer met sanitair op de gang, daarom is het geen hotel.” Daarnaast zijn de voorzieningen op de kamers minder luxueus: de nadruk ligt op de gemeenschappelijke ruimte.

Crowdfunding
Het enthousiasme spat er vanaf. Geen wonder want wat in januari slechts nog een plan was, wordt volgend jaar werkelijkheid. De vergunningen voor de vestiging van het hostel zijn binnen. Er is steun van de bank, financiering van henzelf en een privé-investeerder. De twee hebben nog één hobbel te nemen. Vrijdagochtend schiet hun crowdfundingactie voor de laatste 106.000 euro online.

„Investeerders krijgen er rente voor terug. En vanaf een bepaald bedrag zit er, onder meer, een overnachting bij.” Ze hebben er vertrouwen in: een paar deuren verderop werd zo de kiem gelegd voor het succesvolle koffiecafé Buutvrij. Daar werd 12.500 euro voor opgehaald via crowdfunding.

Roots
De naam van het hostel verwijst naar de wortels van de twee: begin dit jaar keerden de geboren en getogen Tilburgers in de stad terug. Grappig detail: Koen kent het pand al goed, zo werkte zijn opa er als advocaat. „We willen met dit hostel het begin en eind zijn voor een bezoek aan de stad.”

Ze hebben er zin in. „Fantastisch om dit te kunnen doen. Het kán nu ook omdat Tilburg de laatste jaren zich zo ontzettend heeft ontwikkeld.”

(Wie interesse heeft in de crowdfunding: de link is hier te vinden).

Volledig scherm
Koen Molkenboer en Marion Leijtens. Foto Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
Bed in het torentje? Foto Jan van Eijndhoven