Volledig scherm
De Helena Jacoba is al verlicht. Foto Jan van Eijndhoven

Lichtjesfeest groeit wederom: 'kilometer zonder zwarte gaten'

Vrij 2 dec: Een kilometer sliert aan licht, optredens en activiteiten ‘zonder zwarte gaten’. Zo moet de zestiende editie van het Lichtjesfeest in de Piushaven op zaterdag 10 december er uit komen te zien.

door Bas Vermeer

Was het een paar jaar geleden nog vooral een ‘Dickensiaans feest op de middenpier, dit jaar groeit het Lichtfeest weer aanzienlijk

Er wordt opgetreden bovenop de Love Boat - waarvan de lichtshow zelf op een speciale manier is geprogrammeerd - er is verlichting op de noordelijke kade, een lint van vuurkorven en kerstbomen.

Daarnaast zorgt kunstenaarscollectief Beeldjutters voor poëtisch bewegende beeldprojecties in het ballasthuis van Den Ophef.

20 locaties
Boy Jonkergouw van Goed is Goed producties (uit de BOUWplaats) is verantwoordelijk voor het culturele programma. Op circa 20 locaties heeft hij acts geprogrammeerd: van cabaret, dans tot optredens van singer- songwriters. Het gaat om de fine fleur van Tilburg: Ulrike Doszman, Lieve Louise en de Fanfare, Isabelle Amé en Jacqueline Hamelink treden bijvoorbeeld op.

Groei
„Het feest groeit, net als de haven zelf", vertelt Judith van Loon van het Piushaven Levend Podium, de organisatie die vorig jaar het stokje van Stichting Thuishaven Tilburg overnam. "Het gaat om een verdubbeling van het aantal locaties.” De ondernemers, bewoners en Stichting Thuishaven helpen allemaal mee.” Ook de schippers zijn van de partij: zo vormen de masten van nieuwkomer Helena Jacoba ‘de hoogste kerstboom van de stad’.

Expositie
Overigens blijven de lichtprojecties in het ballasthuis nog twee maanden te zien, vertelt Van Loon. Het is meteen ook de aftrap van de nieuwe expositie in de brug door curator Zeus Hoenderop.

Het feest duurt van 20 tot 23 uur en om 19 uur is er een lampionnenoptocht voor kinderen.