Volledig scherm
Het programma van het Lichtfeest.

Lichtjesfeest Piushaven gered: Lichtfeest neemt stokje over

Woe 9 dec: Het Lichtjesfeest van Stichting Thuishaven Tilburg valt dit jaar in het water. Niet getreurd: de ondernemers en havenbewoners nemen het stokje over.

door Bas Vermeer

Het Lichtjesfeest zou eigenlijk voor de vijftiende keer op de middenpier van de haven plaatsvinden. Met muziek, straattheater, vuur en warme dranken op en rond de pier. Maar door tijdsnood redde de stichting het niet om het feest dit jaar tijdig op poten te zetten. Eind september besloot Piushaven Levend Podium samen met de bewoners en ondernemers aan de haven om de organisatie op zich te nemen.

Aankleding
En dus is er dit jaar toch een feest, zij het niet op vrijdag- maar op zaterdagavond. Op tien locaties zijn er optredens (zie afbeelding 2 bij deze blog). De ondernemers adopteerden een artiest voor de avond.
Ondertussen worden de voormalige kappersboot, het ballasthuis van den Ophef en de suikeresdoorn aan de kade (de reusachtige boom tussen Biku en De Albatros) deze dagen versierd. In het ballasthuis komen twaalf kerstbomen te staan. „Die bewegen mee als de brug open en dicht gaat”, vertelt Judith van Loon, de programmaleider van Piushaven Levend Podium. In de suikeresboom komen grote kransen te hangen die bij Bikken & Bakken met bewoners werden gemaakt en de boom wordt met blauw licht aangelicht. Daarnaast wordt de voormalige kappersboot ‘een kerstetalage’. Deze week decoreren circa 30 Piushaven-ondernemers en bewonersgroepen ieder een eigen kerstboom in de voormalige kappersboot. „Je herkent meteen van wie de boom is. De fysiotherapeut heeft de boom opgetuigd met een half skelet. Het accountantskantoor met versierde belastingbrieven. Het leuke is dat zowel bewoners als ondernemers meehelpen. Het is echt een verbindend evenement.” Lichtfeest
Op zaterdagavond gaat om 19 uur de kerstverlichting op de noordkade aan en branden de fakkels voor alle horecagelegenheden. Van 20 tot 23 uur zijn er op tien locaties optredens. Onder meer van singer- songwriters, dichters, vocal groups en een ludiek gospelkoor. Overigens wil Stichting Thuishaven Tilburg volgend jaar wel weer het Lichtjesfeest mee organiseren. „Voor volgend jaar is er wellicht een mooie samenwerking te bedenken.”

Volledig scherm
De kerstbomen werdenwoensdag in het ballasthuis opgezet. Foto Jan van Eijndhoven/BeeldWerkt