Volledig scherm
Bonnen in de Bomenbuurt, drie in een rij

Ludieke acties tegen parkeeroverlast in wijken rondom Ringbaan West

Do 14 jan: ​'Wie niet luisteren wil, moet voelen.’ Onder dat motto gaan bewoners van de wijken Noordhoek, Hagelkruis en De Reit ludieke acties voeren tegen de parkeeroverlast rond de Ringbaan West. Parkeeroverlast die zij toeschrijven aan zorgverzekeraar CZ en waar een flink aantal bewoners al jaren over klaagt.

door Bas Vermeer

„Er zijn verschillende gesprekken gevoerd met CZ en de gemeente en deze zijn op niks uitgelopen”, aldus Taxusstraat-bewoner Coen Aertsen. „Dit loopt al héél lang.”

Buurtbewoners werden opgeroepen om zich afgelopen dinsdagavond te verzamelen en te brainstormen over ludieke acties. De uitnodiging was gericht aan ‘de mensen die op de parkeerplaats van CZ wonen’. De acties gaan eind van de maand van start, de groep - die bestaat uit zo’n 100 bewoners - weet nog niet precies wat er precies wordt ondernomen, ‘maar we gaan geen auto’s beschadigen’. Het verzamelen van handtekeningen is al wel gestart.

Precair
Het parkeerevenwicht in het gebied is al jaren precair. Bezoekers en medewerkers van de grote bedrijven aan de Ringbaan West (CZ, GGN en de politie) parkeren ook in de Bomenbuurt. Bij de grote panden aan de Ringbaan West werden indertijd niet genoeg parkeerplaatsen aangelegd in de veronderstelling dat de nabijheid van het openbaar vervoer - dicht bij het station - de druk zou verlichten. Volgens Aertsen zijn de politie en GGN ‘redelijk zelfvoorzienend’. „We merken gewoon dat heel veel CZ-medewerkers hier parkeren.”

Bij CZ in Tilburg werken 1600 mensen en er zijn 409 parkeerplekken. Op de wachtlijst voor een plek op het eigen parkeerterrein staan 175 mensen. „Ons terrein is vorig jaar uitgebreid met parkeerplekken en biedt nu het maximale aantal plekken en we huren plekken bij het Corpachuis”, vertelt een woordvoerder van CZ. „Verdere uitbreiding door bijvoorbeeld het kopen van aanpalende gemeentegrond staat gemeente niet toe.”

Begrip
CZ zegt de frustratie en ergernis van de buurtbewoners te begrijpen. "We hebben de indruk dat zij ook begrijpen dat wij alles proberen te doen om de problematiek terug te dringen, maar dat we uiteindelijk ook tegen een grens aan lopen."

De situatie is niet uniek, aldus CZ. "Het is een grootstedelijk probleem dat je overal in Nederland tegenkomt en ook op andere plekken in het centrum van Tilburg (Interpolis, Rabobank). Dat maakt het uiteraard niet minder vervelend, maar het is de situatie zoals die is en geeft aan dat dé oplossing er gewoon niet is. We doen echt wat we kunnen en blijven nadenken, maar CZ kan –zeker niet in haar eentje- de situatie natuurlijk nooit helemaal oplossen. Helaas. Ook de gemeente heeft een rol in deze binnenstadproblematiek. Een vorm van parkeerregulatie in de wijk zou eventueel een goede aanvullende oplossing zijn."