Volledig scherm

Maak Tilburg Beter - met z'n allen tijdens Incubate

Wo 28 aug: Geen publieke kunst tijdens het komende festival Incubate. Geen piano's op de pleinen en in de straten, geen posters van moeders aan de muren. Maar wel in diezelfde geest (en de tijdsgeest) en geheel in de stijl van Incubate een simpel uitgangspunt: laten we de stad beter maken, rond het festival. Studenten en scholieren gaan aan de slag met kleine plannen om de stad beter of mooier te maken - en die plannen gaan ze zelf uitvoeren.

Ziedaar in een notendop het idee achter Maak Tilburg Beter, een initiatief van verschillende samenwerkende partijen dat start met een simpele vraag: wat irriteert je in Tilburg? Gevolgd door de immer relevantere vraag: en zou je dat kunnen verbeteren? Heel simpel voorbeeld, te zien op de site van het project: de schommels van Los Angeles.

Of de prachtige kartonnen speelhal van Caine...

... en de Pianotrap:

Afijn, dat dus, voorbeelden ter inspiratie.

Nu al geeft Suzanne Keurntjes van Incubate gastlessen op scholen, het hbo en het ROC. Om leerlingen en studenten, degenen die de plannen mogen aandragen en uitvoeren, te motiveren. Hoeveel studenten en scholieren er meedoen? Dat is nog niet bekend, omdat het werven pas net echt op gang is gekomen. "Maar van Fontys bijvoorbeeld doen er al flink wat studenten mee."

In de week van cultuurfestival Incubate (16-22 september) zijn twee dagen de pathfinders beschikbaar, professionals die de jongeren helpen bij het verwezenlijken van de plannen. Sommige worden deels in de Incubate-week zelf uitgevoerd, andere plannen worden in die week scherper geslepen en zien wat later het levenslicht.

Maar hoe dan ook moet Tilburg er mooier op worden. Leuker. Schoner. Aantrekkelijker. Vriendelijker. Vul maar aan.

Blogs