Volledig scherm

Manifestatie: 'Èèrmoej zuukt list'

Di 14 okt: Vorig jaar was het de Quiet 500 die met donderend geraas armoede op de kaart zette, maar ja: het is een onderwerp dat niet zomaar overwaait. 

door Bas Vermeer

"Mijns inziens moet je het continu onder de aandacht brengen", zegt Nick J. Swarth van de vereniging Georganiseerde Weldaad. Aanstaande vrijdag is er daarom de manifestatie Èèrmoej zuukt list - wie arm is, moet slim zijn​.

Programma
Het evenement is - en dat blijkt al uit de naam - meer dan een protestmars (die op vrijdag overigens wel door het centrum trekt: van Hall of Fame via Heuvelstraat en Factorium naar Raakveld). Het gaat om aandacht voor de armoede, maar deze keer ook over het zoeken naar alternatieven. Onder meer 's avonds tijdens een debat over het basisinkomen.
Daarnaast wordt een Zwartboek Zorgmijders aan wethouder Hans Kokke overhandigd en staat er muziek, poëzie en film op het programma.

Landelijk
Het evenement wordt op poten gezet tijdens de landelijke protestdag tegen armoede. Al wordt er niet op heel veel plekken groots uitgepakt, vermoedt Swarth. "Maar ik houd het niet gericht bij hoor. In Rotterdam is er veel aandacht voor, mogelijk omdat het ook een industriestad was."

In Tilburg is er in ieder geval genoeg belangstelling: zo zijn wijkcentra en de stichtingen Feniks en Raakveld aangehaakt bij Èèrmoej zuukt list. De Halve Gare, de kookploeg van Raakveld, zorgt voor een maaltijd. Daar zetten ze met weinig middelen 'toch iets heerlijks op tafel'.
Dat aanhaken van allerlei instanties/instellingen is waarschijnlijk niet zo verwonderlijk: meer dan 10 procent van de Tilburgse huishoudens leeft op of onder de armoedegrens

Meer informatie over de dag is hier te vinden.


Volledig scherm
Het kopspandoek voor de mars vrijdag
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement