Volledig scherm
Ruud Cleverens

Maquettebouwer werkt 2,5 jaar aan oude Tilburgse binnenstad

Ma 17 aug: Het is monnikenwerk, priegelwerk tot en met. De komende 2,5 jaar is Ruud Cleverens dag in dag uit bezig met de bouw van een maquette van 15 vierkante meter. In hout verrijst het Tilburg van toen er nog locomotieven in de spoorzone werden opgeknapt en de textielfabrieken nog sajet leverden.

door Bas Vermeer

"Wat Cees de Sloper sloopte, bouwt Ruud de Opbouwer weer op", grijnst Cleverens op het terras van café Karel. Deze maanden is hij bezig met het verkenningswerk: hij dwaalt vandaag door Loven Besterd om te kijken welke oude gebouwen er nog staan en hoe die in hout terug moeten keren. Cleverens trekt het stratenplan van het Tilburg van weleer op uit vuurhout, de schaal is één op 1000.

Driewieler
Cleverens herbouwt de stad van binnen de ringbanen in de jaren vijftig op verzoek van het Tilburgse Stadsmuseum. De maquettebouwer gebruikt daarbij kadasterkaarten, (lucht)foto’s, plattegronden en foto's van het straatbeeld van het Regionaal Archief Tilburg. "En de enige computer die ik nodig heb, zit hier", zegt hij wijzend op zijn hoofd. "Ik trok als 3-jarige al op mijn driewieler door de stad. Ik kan het Tilburg van vroeger zo oproepen."

Cleverens bracht zijn jeugd door in de Bataviastraat in de wijk Loven. Het textiel zat in de haarvaten van de familie: moeder was ‘fijnwerkster’, vader en opa werkten bij Janssens-De Horion Wollenstoffenfabrieken. Cleverens zag een loopbaan in de textiel niet zitten en begon als 17-jarige als leerling-kelner bij de Schouwburg in Tilburg. Hij zag de wereld als Captain Steward op de Holland-Amerika lijn en had een horecabedrijf dat hij op zijn vijftigste verkocht.

'De Opbouwer'
De 63-jarige woonde tot dertig jaar geleden in de stad, op de zolder van zijn woning in Halsteren werkt hij aan de maquette. Zo'n negen uur per dag, slechts onderbroken door een pauze voor een wijntje of sigaret. Hij grijnst: "Een mens moet ook genieten, hé."
Het werk van 'De Opbouwer' is bekend. Cleverens bouwt ze sinds 2002. Eerder trok hij Halsteren, Steenbergen, Roosendaal in 1960, Wouw en het Markiezenhof in Bergen op Zoom uit vuurhout op.

Maar dit werk wordt zijn meesterproef en waarschijnlijk zijn laatste werk. Over het waarom is hij kort: "Ik wil iets achterlaten." Betaling hoeft hij niet, het Stadsmuseum betaalt zijn onkosten. "Maar een lintje van de gemeente, kijk dat zou ik mooi vinden."