Volledig scherm
Een in Tilburg gevangen rat. Foto Muizendokter

Meer rattenoverlast in de Piushaven? "Hij vrat mijn verrekijker op"

Ma 17 okt: Een dode rat tussen de trossen van het schip vinden, een rat die je verrekijker oppeuzelt of de 23 ratten die ze bij de Stadstuinderij in één week vingen. Het aantal observaties van ratten in en om de Piushaven is toegenomen.

door Bas Vermeer

Voor havenbewoner John Vingerhoets was vorige week zondag de maat vol. "Een rat had zich door mijn koelbox van piepschuim naar binnen gevreten. Daar zat nog een halve stroopwafel in, waarschijnlijk werd 'ie daardoor aangetrokken."

Verrekijker
Naast de stroopwafel vrat het dier ook de halve verrekijker van Vingerhoets op. "Hij had zich tegoed gedaan aan het plastic. Later die dag zag ik bij de sloepensteiger, midden op de dag, een rat vrolijk overzwemmen."

Volgens Vingerhoets - die zelf al 25 jaar in het gebied woont - moet de gemeente ingrijpen. "Steeds meer mensen recreëren aan de haven, de prullenbakken worden niet genoeg geleegd en bezoekers laten steeds meer zwerfafval achter. Dat trekt ongedierte aan. Er moet iets gebeuren anders heb je volgend jaar een rattenplaag."

'Iets meer'
Bij de gemeente komen er iets meer meldingen van rattenoverlast binnen dan anders, vertelt een woordvoerder. "We houden het goed in de gaten, kijken hoe de situatie zich ontwikkelt. Door al het brood wat aan de eendjes wordt gevoerd is de haven een paradijs voor ratten. Nu het kouder wordt, gaan mensen minder naar buiten om de eendjes te voeren. Dat zal helpen."

Van een rattenplaag is geen sprake. "We worden niet met meldingen overspoeld."

Ook de Tilburgse Muizendokter is meer actief rond het kanaal en de Piushaven. "Recent weer een melding", zegt Rein van Groenendael. "Eigenlijk doen we niet zoveel met ratten, die scharrelen meer buiten rond en om ze daar te bestrijden wordt het BAT (het Brabants Afval Team) ingeschakeld."

Of het vieze dieren zijn? Volgens Van Groenendael wel degelijk: "De uitwerpselen en urine kunnen ziektes overdragen."

Overlast?
De één ervaart het als overlast, volgens de ander hoort het bij de natuur van de Piushaven. Zo schakelde Daan de Boer een rattenvanger in nadat hij vanaf zijn boot aan de Hopliedenkade een rat bij een overvolle vuilcontainer rond zag scharrelen. Later trof hij een dode rat in de trossen aan.

Schipper John La Haye ziet de ratten soms in de pruimenboom klimmen, daar peuteren ze de vruchten los. "Die vallen dan in het water en dan de meerkoeten ermee vandoor. Een mooi gezicht. En ratten? Ach, de Piushaven telt zoveel diersoorten, de biotoop is mooi in evenwicht." Al - en daar pleitte La Haye eerder voor - moeten bezoekers stoppen met het dumpen van hele broden in het water. "Maar daar spreek ik ze vriendelijk op aan."

Opvallend veel
Waarom er meer ratten zijn? Waar La Haye het aan het overmatig voederen wijt, wijst de ander op overvolle containers. Bij de Stadstuinderij, waar ze in drie maanden bijna 60 ratten vingen, noemen ze nog een reden. "De straat werd opengebroken, de riolering is vernieuwd", vertelt Roland Samuels van de tuinderij. "Ik denk dat daar veel ratten zaten, die nu de omgeving intrekken."

In één week werden er 23 ratten gevangen bij de tuinderij. "Opvallend veel. We hebben er overigens niet echt last van, ze eten ons groen niet op, maar het ziet er niet echt smakelijk uit. Ze lijken ook brutaler te worden, laatst zag ik er nog één op klaarlichte dag lopen. Op een halve meter afstand." Bij de Stadstuinderij horen ze meer klachten over ratten in de omgeving. Ze spelen er nu handig op in: "De klemmen die we hebben, lenen we ook uit."

Rustiger
Volgens Marc Storms, die met zijn botenverhuur in het Havenmeesterhuisje zit, is het de afgelopen maanden rustiger. "Aan het begin van het seizoen heb ik veel last van ratten gehad. Een rattenfamilie nestelde zich in de kist waar ik de kussens in bewaarde, die kon ik weggooien."

Daarna probeerde een rat nog een nestje onder de kist te maken en soms zag Storms een rat zwemmen of over de kade lopen. "Voor het eerst, want vorig jaar heb ik geen rat gezien."