Volledig scherm

Met de kennis van nu

Woe 8 jan: Wordt ' de zwarte doos' (stadskantoor aan het stadhuisplein) nu wel of niet gerenoveerd? Komt er nu wel of geen uitbreiding van het kernwinkelapparaat (vreemd woord eigenlijk) en komt de nu al omstreden Primarkt nu wel of niet deze kant op?

door gastblogger Ineke van Pelt

Ik ben helemaal niet deskundig op het gebied van stedenbouw of gemeentelijke planologie maar een extra winkelrondje lijkt me niét echt een staaltje langetermijnvisie. Je hoeft niet perse een trendwatcher, futuroloog of trendonderzoeker te zijn om signalen van veranderingen te constateren op het gebied van shoppen (winkelen in gewoon Nederlands).

Ik neem aan dat er vanuit de gemeente toch wel eerst advies gevraagd wordt voordat zij miljoenen/miljarden euros gaat uitgeven. Zij zal toch wel onderzoeken waar de mensheid nu en in de toekomst behoefte aan heeft?
De levenstermijn van een modezaak slinkt zienderogen, het koopgedrag van de consument is drastisch veranderd en zal nog meer veranderen. Steeds meer mensen kopen online en meer dan 10 miljoen Nederlanders kopen nu al via internet. En dit aantal neemt alleen nog maar toe.

Geld uitgeven aan een winkelrondje lijkt me niet erg verstandig. Je gaat in deze tijd ook geen reisbureau beginnen. Steeds meer winkels in winkelgebieden zullen leeg komen te staan.
Al kunnen we er ons nog niets bij voorstellen: de technische ontwikkelingen staan niet stil. Maar het is wel goed dat WIJ stil staan bij de stroom van nieuwe ontwikkelingen die komen gaat.

Hoe het nieuwe winkelen er in de toekomst uit zal gaan zien?
Ik denk meer aan een soort hal met sfeervol ambilight, kunstpalmbomen en feel good music. Waar je door middel van een touchscreen je favoriete kledingstuk op kunt roepen, die dan uit een soort sluis tevoorschijn komt en na het passen - bij geen belangstelling - weer verdwijnt. Zoals bij de lege flessen-inname bij de supermarkt. Bij aankoop wordt het bedrag automatisch van je rekening geschreven.

Geen kledingrekken meer, geen kassa en ook geen personeel. Heb je ook niet echt nodig: want een verkoopster die quasi-enthousiast roept dat de jurk je geweldig staat terwijl de rest van de aanwezigen het tegenovergestelde denkt, daar heb je ook niet veel aan.

Het is maar een idee maar zo zal het er in de toekomst ongeveer uit gaan zien. Ik denk dat de gemeente beter vooruit kan kijken dan stil te blijven staan. Of beslissingen te nemen waar ze later spijt van krijgt.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement