Volledig scherm
Monica Lewinsky in de LocHal. Foto Jostijn Ligtvoet Fotografie

Monica Lewinsky in Tilburgse LocHal: 'Steek je hand op als je een geheim hebt'

Di 14 juni: Het heeft iets onwezenlijks. Onder het imposante dak van de Tilburgse LocHal staat de vrouw die betrokken was bij het schandaal dat een Amerikaanse president aan het wankelen bracht. Zijn naam: Bill Clinton. Maar belangrijker, de hare: Monica Lewinsky.

door Bas Vermeer

„Of zoals de virtuele stenengooiers mij omschreven. ‘Hoer, bimbo, slet, die vrouw’.” Lewinsky voert de toehoorders - circa 400 mensen - mee naar het eind van de jaren ‘90, het moment dat ze als 22-jarige verliefd werd op haar baas. En hoe ze vervolgens meedogenloos aan de schandpaal werd genageld. Vanuit de politiek en de media, in een tijd waarin internet aan kracht won.

„Steek je hand op als je een geheim hebt waarvoor je je schaamt.” Bijna 400 handen gaan omhoog. „Hou je hand omhoog als iedereen hier dat geheim ook kent.” Met dat laatste doelt ze eigenlijk op zichzelf, maar naast haar hand blijft er nog één omhoog: van Diederik Stapel. De Tilburgse professor die vanwege fraude van zijn voetstuk viel. Twee handen in de lucht onder het dak van de LocHal. Een onverwacht Tilburgs moment.

Pussy Riot
Lewinsky staat er op uitnodiging van We Are Mundial, een op de befaamde TED-talks geïnspireerde nieuwe loot van het festival. Naast haar staan er nog meer sprekers centraal op de avond. Onder meer Ruben Terlou, bekend van de succesvolle docu Langs de oevers van de Yangtze, doet zijn verhaal evenals de Tilburgse kunstenaar Sander van Bussel.

Die laatste is bijna halverwege met het zetten van de 6773 letters van het Human Rights Tattoo-project, waarbij iedere letter van de universele Verklaring van de Rechten van de Mens op een ander mens wordt aangebracht. Voor hem lijkt een droom uit te gaan komen: „In juli tijdens de Zwarte Cross gaan we waarschijnlijk de dames van Pussy Riot tatoeëren.”

Cyberpesten
Maar het is vooral Lewinsky die de toon zet. Met een aangrijpend, persoonlijk verhaal. Over de verwoestende effecten die alle aandacht had, tot bijna suïcide aan toe. „En ik had nog het geluk dat mijn ouders aan alle krantenkoppen zagen wat ik over me heen kreeg. Sinds 2010 is social media in zwang geraakt, zien ouders soms niet meer hoe hun kinderen aan cyberpesten er onderdoor gaan.”

Dat is, houdt ze het publiek voor, waarom ze na een decennium van zwijgen sinds een paar jaar weer actief is. Om te pleiten voor ‘een culturele revolutie’. „Om de duistere kant van het internet, het online mensen te schande zetten, te stoppen.”