Volledig scherm
Het bijgebouw links gaat plat, rechts de LocHal. © Jan van Eijndhoven

Monumentale LocHal onder het mes: sloop en dan renovatie

Woe 10 mei: Vanaf perron 1 kun je perfect zien hoe de restauratie van de immense LocHal in de Tilburgse Spoorzone is begonnen.

door Bas Vermeer

 Zo'n 30 miljoen wordt er gepompt in het opknappen van de in 1932 gebouwde locomotiefloods. 

Sloop
Het lagere bijgebouw aan de zijde van het Burgemeester Stekelenburgplein gaat plat, daar komen twee nieuwe gebouwen  te staan. De witte aanbouw aan de achterkant wordt als het ware onder de hal vandaan gepulkt. 

Op de bouwplaats liggen stapels oud staal, klaar om te worden weggevoerd. ,,Al het glas dat je nu ziet blijft", zegt één van de werklieden. ,,Monumentaal hé. We zijn een week of 10 bezig met de sloop, dan begint de renovatie." 

2018
Na de renovatie bedraagt het bruto vloeroppervlak van de LocHal circa 11.000 vierkante meter, de monumentale hal wordt (schat men) zomer 2018 opgeleverd. 

In de LocHal strijken in ieder geval de bibliotheek, Seats2Meet en de Brabantse kunstinstellingen Kunstbalie en BKKC nee. De hal krijgt bij de renovatie een stadsbalkon over de volle breedte, met uitzicht op de stad.  

Begin 2015 kocht de gemeente de glazen muziekzaal van het rijksmonument de Beurs van Berlage in Amsterdam. Ook die krijgt een plekje in de LocHal.  

Volledig scherm
Het witte gebouw wordt onder de LocHal vandaan 'gepulkt'. © Jan van Eijndhoven

Opinie