Volledig scherm
Dancefeest in de kleine zaal van 013. Foto BeeldWerkt

Morrelen aan horecatijden Tilburg, nuttig of nodeloos?

Di 24 mrt: De sluitingstijden van de horeca in Tilburg aanpassen: heeft dat zin en is het wenselijk? Voor een Stadsgezicht-debat enkele voor- en tegenstanders plus verantwoordelijk wethouder Erik de Ridder om tafel.

door Bas Vermeer

Kleine terugblik: begin februari noemde een groep organisatoren van dancefeesten de sluitingstijden in Tilburg conservatief. Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad stelde vervolgens dat er in bepaalde gevallen maatwerk moet worden geleverd.

Tijd voor een debat(je):

Aan het woord Joost Maissan (organisator dancefeest Diep), Huub Buijssen (gezondheidspsycholoog), Alex Schneiders (voorzitter van het horecaconcentratiegebied: het overlegorgaan van de cafés in de binnenstad), Joost Heijthuijsen (organisator festival Incubate) en wethouder Erik de Ridder.


Maissan: Ik organiseer in 013 dancefeest Diep en zit met de tijd van 23 tot 4 uur in de maag. Poppodium 013 gaat verbouwen, daarna vormt die sluitingstijd een nog groter obstakel. De kleine zaal wordt groter - we gaan van 350 naar 600 man - dan moeten we ook grotere acts neerzetten en mensen van buiten de stad trekken.
Maar dat is moeilijk omdat in Tilburg alles om 4 uur sluit. Dan moeten bezoekers die ergens anders wonen twee uur in de kou wachten op de eerste trein. Daarnaast is het zo dat in de dancescene zo’n nacht tot 4 uur eigenlijk te kort is. Het is achterhaald.

Buijssen: Ik ben tegen het verruimen van de tijden. Van huis uit ben ik gezondheidspsycholoog, daarnaast heb ik een dochter van 18 jaar en zoon van 20 die in de doelgroep passen. Je moet ook naar de gevolgen voor het gezin kijken: nu liggen ouders tot een uur of 3, 4 wakker, straks is het 5 of 6 uur voor ze thuiskomen. Dat is voor alle ouders een gevecht.
Jongeren krijgen door dat late stappen jetlag, daardoor zijn ze kwetsbaarder voor depressie, hebben ze meer kans op ongelukken, gaan ze meer eten. Dan heb je meer kans op overgewicht, op diabetes.

Schneiders: De horeca-tijden zijn prima zo. De algemene mening van iedereen die deel uitmaakt van het horecaconcentratiegebied is dat het vrijgeven van de tijden geen meerwaarde zal hebben. In 2011/2012 is het ook al eens onderwerp van gesprek in de raad geweest, toen zijn we tot het compromis gekomen om zeven dagen in de week tot 4 uur open te zijn. Daar wordt eigenlijk niet zo heel veel gebruik van gemaakt. Uiteraard op de donderdag, vrijdag zaterdag na, maar dat was al zo.
Uitzonderingen kunnen er al gemaakt worden: je mag twee keer per jaar ontheffing vragen om later dan 4 uur open te zijn. We zien het nut niet zo van andere sluitingstijden, verwachten eigenlijk juist meer problemen.

Heijthuijsen: Waarom ik een stad aantrekkelijker vind dan een dorp: omdat ik in de stad een nachtleven heb. In een dorp niet.
Een stuk van de aantrekkingskracht van Groningen, Berlijn, Amsterdam schuilt er in dat na twee uur de voetjes nog van de vloer kunnen. Daarnaast leven we in een 24 uurseconomie, waar studenten tot middernacht werken voor ze de stad in kunnen. En je hebt de opkomst van dance in het algemeen. Het is een onomkeerbaar fenomeen, kijk naar STRP (in Eindhoven) waar je het afgelopen weekend tot 6 uur door kon. De eindtijd van 4 uur is een belemmering om bezoekers naar Tilburg te krijgen. Dat scheelt flink wat bezoekers.
Je ziet de laatste jaren juist de opkomst van dance in Tilburg. Maar de potentie wordt niet verzilverd.

De Ridder: Ik sta hier eigenlijk heel neutraal in, mensen vermoeden wel eens dat ik als CDA'er een conservatieve levenshouding heb. Maar dat valt best mee.
Maar ik doe niet zo graag mee aan een wedstrijdje 'liberaal ver plassen', wat je af en toe wel ziet rond de discussies over de sluitingstijden. Dan kom je in de race om 'de meest liberale' te worden terecht, terwijl je uit het oog verliest voor welk probleem je een oplossing zoekt.
Ik ben niet zomaar een voorstander van het aanpassen van de sluitingstijden, maar laat me graag overtuigen door argumenten. Wel merk ik dat er in de stad, bij een heel groot deel van de ondernemers, geen behoefte aan is. Het langer uitsmeren van de nacht betekent niet dat je een betere nacht hebt.
Schneiders: Mensen komen ook pas later naar de stad, als je het invoert.

De Ridder: Op dit moment hebben we per horecagelegenheid twee vrijstellingen per jaar, maar bijna niemand maakt daar gebruik van. Daarnaast zijn ondernemers, politie en bewoners tevreden over de sluitingstijden. Al die belangen moeten we afwegen. Daarom vind ik het vrijgeven geen oplossing van het probleem, want ik ben er nog niet van overtuigd dat er een probleem is. En ik ben er niet van overtuigd dat als dit dan de oplossing is, het niet leidt tot andere problemen.
De raad is besluitvormend in deze. We gaan een nieuwe horecanota maken, dat proces loopt dit jaar. Dit lijkt me bij uitstek een onderwerp om daar in mee te nemen, dan plaats je het in een bredere context.

Maissan: Die vrijstellingen zijn er, maar ik organiseer Diep acht keer per jaar. Dus dan zijn twee vrijstellingen er zes te weinig.
Heijthuijsen: Wat je als organisator ziet is dat de club die de vrijstelling heeft eerst voor zichzelf kiest. Als organisator grijp je dan mis.
Schneiders: Had dan twee keer die ontheffing aangevraagd, slechts een enkeling maakt er gebruik van. Er zijn geen duizenden mensen in de stad op zoek naar dance. Het is niet zo dat ze op de barricaden staan. Je praat bij Diep over 350 man.

Heijthuijsen: Wij doen dingen voor 2000 man in 013...
Schneiders: En om vier uur staan er dan nog 2000 man die verdrietig zeggen ‘we willen nog tot 6 uur door’? Ik zit in de uitgaanbusiness, iemand die op stap gaat trekt er 2,5 tot 3 uur intensief op uit. Dan is het kaarsje ver op.
Heijthuijsen: Als je de dance-schoenen aantrekt, duurt het vaak langer.
Maissan: Een dancebezoeker richt zijn avond anders in dan iemand die naar het café gaat.

Heijthuijsen: Dance is een onderdeel van de uitgaansbusiness, maar je zit in een ander segment. Als ik een Kok Verhoeven ben, ga ik ook niet zo lang door als de shoarmatenten van de stad.
Schneiders: Dus we gooien het allemaal open en zien het wel hoe het gaat? Dan laten we de gast bepalen. Als de gast dan om 1 uur komt, moet je tot 5 uur open blijven om dezelfde omzet te halen.
Heijthuijsen: Maar je hoeft niet per se open.

De Ridder: Dat is het punt van het uitsmeren, als je de nacht verder uitsmeert, hoeft dat niet een betere nacht op te leveren. Voor de groep die de hele nacht danst misschien wel. Maar is dat dan ook voor de rest van de stad het geval? Voor de bewoners of ondernemers? Ook daar moet je naar kijken.
Buijssen: En het verruimen van de tijden kost alleen maar meer geld: de treinen moeten langer rijden, er is meer politie-inzet nodig.

Heijthuijsen: De binnenstad, dat zeg je niet voor niets. Dat is de stad, we wonen hier niet in de Reeshof.
De Ridder: Maar dat is een unfaire vergelijking. Daar gelden dan ook andere sluitingstijden.
Maissan lachend: Daar mogen ze wel tot zes uur door?
De Ridder: Het huidige horecabeleid wordt positief geëvalueerd door de betrokken partijen. Dat moet je niet zomaar los laten.
Heijthuijsen: In Leeuwarden werkt het beleid ook, maar dat is een stad waar je je als jongere niet zomaar wil vestigen als je ook voor Groningen kunt kiezen. Omdat er om 10 ‘s avonds geen zak meer in Leeuwarden te doen is. We missen hier in Tilburg - wat betreft dance - de boot.

Schneiders: Maar dat feest STRP wordt ook niet iedere week gehouden. Als de behoefte zo groot is dan staat Diep toch wel in de grote zaal van 013? Of zie ik het nu verkeerd?
Maissan: Dat is niet mijn doel.
De Ridder: Hoe groot is de boot die je mist?
Maissan: Die behoefte is er niet voor iedereen. Maar ik woon hier wel in Tilburg, betekent dat ik maar in de kroeg moet gaan zitten tot 4 uur?
Schneiders: Nee, maar als 85 procent vindt dat het goed georganiseerd is, moeten we het dan voor die 15 procent maar de sluitingstijden vrij gooien? Je hebt best een punt, maar dat is dan weer de andere kant van het verhaal.

Heijthuijsen: Als je kijkt naar Berlijn waar geen sluitingstijd is, waar je tot acht uur door kunt...
De Ridder: Maar Joost, ik kan er helemaal in mee om Tilburg af te zetten tegen Londen, Berlijn, Parijs en New York. Ik ben heel erg van de opgeblazen borst, van trots op de stad, maar hoe groot is de boot die we hier missen nu werkelijk?

Heijthuijsen: In 1953 - volgens mij - was er dezelfde discussie maar toen met carnaval. Dat het niet paste bij deze stad, terwijl het wel in Maastricht gebeurde. Toen was het not done om het hier te hebben. Het is gewoon een verandering van behoefte, waar bewoners - waaronder veel studenten - baat bij hebben. Daar kun je je voor afsluiten...
De Ridder: Maar niemand sluit zich daar voor af. Als ik zie dat we de Dancetour hebben, of iets groots als Kindergarten.
Maissan: Maar dat zijn andere tijden, andere behoeften. Kindergarten stond ook in 013 - met 2500 man als die aantallen belangrijk zijn - daar vonden mensen het jammer dat om 4 uur de deuren sloten.
Schneiders: Ik heb heel vaak met carnaval of kermis dat mensen het jammer vinden dat het café dicht moet. Dan staat het tot de rand toe vol, loop ik duizenden euro's mis. Maar het is nu eenmaal zo.

De Ridder: Joost, wat mis jij nu doordat je niet acht keer tot zes uur door kunt met Diep?
Maissan: Het is een muziekstroming waar de behoefte om door te gaan heel erg groot is.
De Ridder: Maar je mist openingstijd aan het eind? Waarom begin je dan niet eerder?
Maissan: Het zou mooi zijn als het zo werkt, maar de behoefte om zo vroeg te beginnen is er dan weer niet.
De Ridder: Dat vind ik wel gek, bij Kindergarten beginnen ze ook ‘s middags.
Maissan: Maar dat is niet te vergelijken, dat is geen clubavond.
Schneiders: Ik ben bang dat als we de sluitingstijden naar 6 uur zetten, de mensen nog later komen.
De Ridder: Ik denk dat de behoefte van de dance-bezoeker anders is dan de gemiddelde cafébezoeker. En het probleem is: die sluitingstijd regel je voor allebei. Je kunt niet een club tot 6 uur open laten terwijl café Boekanier om 4 uur dicht gaat. Bij deze beslissing ga ik voor het sterkste argument.

Heijthuijsen: Het is wel uur U. Ook studenten laten hun keuze voor een stad afhangen van wat er te doen is.
Buijssen: Ik heb nog nooit gehoord dat studenten de keuze van een stad af laten hangen van welke scene er ‘s nachts is.

Schneiders: Als die doelgroep zo groot zou zijn, begin ik morgen een dance-tent voor 500 man. En dan zou ik, in jullie visie, van donderdag tot en met zaterdag vol zitten? Krijg ik dat commercieel voor elkaar?
Maissan: Oeh. Je krijgt het sowieso één keer per week vol. Je kunt mensen nu ook nog niets bieden, niets opbouwen. In club Smederij is er dance in de breedste zin van het woord, daar zie je wat het voor de stad kán zijn. De potentie is er. Wat mij betreft tel je nog meer mee als stad zodra je bezoekers van buiten trekt.

Buijssen: Maar je weet niet of het hier een succes wordt als de tijden worden verruimd...
Maissan: Ja, maar dat weet ik ook niet als ik een broodjeszaak begin.
Heijthuijsen: Ik heb recent met Milo van dancefestival Draaimolen zitten turven. Er zijn 35 dance-organisaties in een paar jaar tijd opgepopt in Tilburg. Daar zie je de behoefte aan, er is wel degelijk vraag. Maar je kunt nergens automatisch terecht.
De Ridder: Maar dat is toch geweldig, dat er 35 van die organisaties zijn. Wat is er dan mis met de dancescene in Tilburg? Is het dan echt die sluitingstijd? Dat we dan te conservatief zijn is een gekke overweging. We springen er uit met 35 initiatieven.
Heijthuijsen: Het kan tot grotere hoogte doorstoten.
Buijssen: Dat weet je niet.
Heijthuijsen: Wel als je kijkt naar het talent dat hier rondloopt en - vanwege dit soort dingen - weer vertrekt uit de stad. Die trekken naar Berlijn, naar Amsterdam, waar de scene wel vrijheid heeft.
De Ridder: We worden nooit Berlijn Joost, we zijn een hartstikke leuke stad. Mogen ontzettend trots zijn op de zesde stad van Nederland. Maar ons vergelijken met Berlijn: ik denk dat het een stap te ver is.

Schneiders: Je kunt STRP wel als voorbeeld opvoeren, maar kijk naar Eindhoven: daar moet horeca doordeweeks om 2 uur dicht. Dan zijn wij in Tilburg twee stappen verder. Ik zie de behoefte om nog langer open te zijn niet. En mijn collega’s evenmin.
Maissan: En dat is, denk ik, nu juist het verschil tussen café- en clubbezoekers.