Afscheidingsbeweging Pacte des Cygnes. Foto Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
Afscheidingsbeweging Pacte des Cygnes. Foto Jan van Eijndhoven

Mysterieus verbond Pacte des Cygnes strijdt voor een onafhankelijk Brabant

Woe 3 juni: We schrijven het jaar 2052, na een gewapende revolutie heeft Nederlands en Vlaams Brabant zich afgescheiden van Nederland en België. De dan 61-jarige Roy Donders regeert met ijzeren vuist (verfraaid met pailletjes) het jonge land, wasabi is het grootste importproduct en het officiële volkslied komt uiteraard uit de koker van Meeuwis.

door Bas Vermeer

Een vooruitblik op 'wat zou kunnen zijn' als het Pacte des Cygnes (Het verbond van de zwanen) zijn zin krijgt. Het verbond pleit ervoor om 'het Hertogdom Brabant in al haar glorie te herstellen'.
Hoe? Door de opstand van binnenuit aan te wakkeren, zo lijkt het. Op 7 verschillende plaatsen in centrum en langs drukke verkeerspunten in Tilburg staan borden met 'Brabant Onafhankelijk'.

Grafitti
Het is niet voor het eerst dat het verbond - de naam is gebaseerd op de sage van de Zwaanridder - in de stad opduikt. Zo werden vorig jaar bij het Regionaal Archief Tilburg op de stoep (zie foto 2) en bij Bastion Vught in Den Bosch de woorden 'Pacte des Cygnes' op straat gekalkt. Op meer locaties in Tilburg dook graffiti op, de woorden zijn nog steeds op straat te zien.

Wie er achter zit? Geen idee. De afscheidingsbeweging roerde zich begin 2014 voor het eerst, verschillende notabelen in Brabant kregen een manifest in de bus. 'Pacte des Cygnes is het enige alternatief, al het andere staat voor staat voor verval en instandhouding van het failliete systeem', lezen we in een brief van het verbond.

Mysterie
Het verbond stuurt anonieme brieven: onder meer naar media, Brabanders die thuis zijn in de geschiedenis van de provincie en aan hoogleraren van Tilburg University.

"Wie het is? Geen idee, ik heb het via verschillende kanalen geprobeerd te achterhalen", zegt Ronald Peeters van het Stadsmuseum Tilburg. Hij kreeg '3 of 4' brieven in de bus. "Ik weet niet eens uit welke hoek het komt. Ik denk dat het om een superintelligent iemand gaat die een beetje buiten de wereld staat"
Het 'buiten de wereld' vanwege de buitenissige inhoud, 'het intelligente' vanwege de inhoud van de brieven. "Erudiet geschreven en hij of zij heeft kennis van zaken."

Ook Ed Schilders ontving enkele brieven. "Is het een gek? Is het een kunstgroep? Ik heb geen flauw idee. Maar helemaal gek zijn ze niet, want ze hebben zich wel goed in de geschiedenis verdiept." Hij vindt het fascinerend, wijdde eerder al columns aan het verbond. "Rond de Statenverkiezing probeerde ik ze zo uit de tent te lokken, maar blijkbaar hechten ze aan obscuriteit. Fascinerend, al vind ik dat als ze echt iets willen bereiken, ze zich bekend moeten maken. Anders blijft het een veredelde culturele grap."

Update 21.19 uur
En het verbond is op Facebook te vinden.

Tips over het Pacte des Cygnes? Mail naar B.Vermeer@bd.nl

Blogs