Volledig scherm
'Operatie Treinstel' Foto Jeroen de Jong/PVE

Na jaren lobbyen keert wagon terug in Spoorzone

Woe 2 apr: Mooi een-tweetje tussen de Hall of Fame en NedTrain in de Spoorzone. De eerste partij probeert al twee jaar een wagon richting Brokxlaan te halen, de tweede bezorgde er vandaag een.

door Bas Vermeer

Toch vreemd dat de vroegere NS-werkplaats het al jaren zonder wagons moet stellen. Met het binnenhalen van de wagon staat er voor het eerst in lange tijd weer een stuk trein bij de Koepelhal en Smederij, of om preciezer te zijn: aan het perron van de Hall of Fame.

Lobbyen
Bij de Hall of Fame zijn ze al twee jaar bij verschillende partijen aan het lobbyen voor de aanschaf van een wagon. Van meet af aan leek het ze mooi om wat oude glorie terug te brengen in en rond het pand.

Via NedTrain (specialist op het gebied van onderhoud van treinstellen) werden eerder al bankjes geregeld, daarna kwam er een NedTrain-delegatie op bezoek om te kijken wat daarmee was gebeurd. "Ze kregen een rondleiding hier, waren erg enthousiast", zegt Hall of Fame-directeur Cees Thomassen, "en sindsdien zijn we goed contact blijven houden."

Zo werd de Hall of Fame door NedTrain betrokken bij de ontwikkeling van een skatepark in Haarlem. En dit jaar bleek het bedrijf 'misschien wel' een wagon te kunnen leveren: het ding ging toch voor vernietiging op transport.

'Misschien wel' werd vanmiddag een zekerheid, Nedtrain kwam een wagon langs brengen en nam daarbij zelf het vervoer en takelen voor de rekening.

Mooi gebaar.

Wat er met de wagon gebeurt?
Dat is nog niet helemaal duidelijk. Thomassen "De opties staan nog open, het is de bedoeling dat de andere gebruikers van dit gebied - zoals Mundial en hiphop-festival WOO HAH! - er ook gebruik van kunnen maken."

Update 15.50 uur:
Na vragen: nee, het is geen Tilburgse wagon maar een treinstel uit Alkmaar. Blijkbaar is 'ie daar nog op Streetview terug te vinden (voor de liefhebbers).

Filmpje via Verse Pookoe:

Volledig scherm
'Operatie Treinstel' Foto Jeroen de Jong/PVE
Volledig scherm
'Operatie Spoorwagon' Foto Jeroen de Jong