Volledig scherm
Juli 1991, ober-wedstrijden aan het Stadhuisplein. Archieffoto BeeldWerkt

Na twintig jaar keert Tilburgse Oberrun terug

Di 30 aug: De opblaasbare obstakels voor op de Korte Heuvel zijn besteld, extra glaswerk staat paraat en in het Tilburgse horecalandschap worden de bi- en tricepsen al getraind. De Open Oberrun keert na twintig jaar afwezigheid terug.

door Bas Vermeer

Althans, dat hopen Wouter Becker en Nick van Rijn van café De Slijterij en Martijn van Son van café Polly Maggoo. De twee kroegen hebben samen het initiatief genomen om de Tilburgse Open Oberrun nieuw leven in te blazen.

Hoogtepuntje
De Oberrun was ooit groot: een jaarlijks hoogtepuntje in het horecalandschap van voor de millenniumwisseling. In 2003 en 2010 waren er nog kleine oberraces, maar de laatste grote werd in 1997 gelopen.

Om maar even te schetsen hoe fanatiek het was: er deden destijds 23 teams van evenzoveel horecagelegenheden mee. Op het menu stonden een theorieronde, tapvaardigheid, de oberrace en een spektakelspel met opblaasbare stormbaan.

De ronde tapvaardigheid en de stormbaan van weleer keren terug tijdens de nieuwe oberrun, de andere rondes - die er zijn - worden nog even geheim gehouden.

'Goud'
Hoe ze op het idee kwamen: de 24-jarige Becker vroeg zich af 'waarom er zo weinig collega's zijn die goed met een blad kunnen lopen'. "Dan kan ik als training wel een paar obstakels in de kroeg zetten, maar ja, bij meer horecagelegenheden zullen ze er last van hebben." Van training veranderde dat gaandeweg in een 'sportdag voor de horeca'. "Ik ben eens bij oudere kasteleins rond gaan vragen, die gaven aan dat de oberrun vroeger 'goud' was. Het lijkt ons, als jongere generatie, mooi om die race weer terug te brengen."

Vroeger rouleerde de organisatie van het evenement jaarlijks langs de horeca­locaties in het centrum. "Als de concullega's zin hebben, zouden we zoiets weer kunnen doen", zegt Becker. "Maar goed, dat is toekomstmuziek. We hopen nu vooral nog dat meer teams zich aanmelden."

De oberrace begint zondag 11 september om 13 uur. Op de Korte Heuvel.