Volledig scherm
Pontje Piushaven. © Pix4Profs

Na vloeken, fouten en praten heeft pontje Piushaven (dan toch) een vaste plaats

Do 28 juni: Er werden fouten gemaakt, er werd gevloekt en veel over gediscussieerd. Maar na een valse start krijgt het pontje van de Piushaven dan toch een vaste stek op het water. In het verlengde van de Veluwestraat. 

door Bas Vermeer

Eind 2017 was de gemeente van plan om het handbediend pontje - waar vijf á tien personen op kunnen staan - in het verlengde van de Twentestraat neer te leggen. Het pontje van de Piushaven moest de noord- en zuidoever verbinden, maar ontpopte zich tot splijtzwam tussen buurtbewoners onderling en tussen buurtbewoners en de gemeente. Onder meer omdat die laatste partij fouten maakte in de communicatie. 

Wethouder Berend de Vries besloot vervolgens om het hele proces overnieuw te doen, om met bewoners om tafel te gaan zitten. ,,We hebben de verschillende gevoelens die spelen onderschat", zei De Vries. ,,Net als de omvang van de groep die betrokken had moeten worden." 

Drie locaties

Volledig scherm
De drie locaties voor het pontje © Bas Vermeer

De gemeente ging opnieuw met de buurt en betrokkenen om tafel, er werden drie locaties besproken.  Locatie 1, in het verlengde van de Twentestraat. Locatie 2, in het verlengde van de Veluwestraat en locatie 3, centraal aan de Amstellandstraat. 

Locatie 3 viel af omdat het pontje dan te dicht bij de vaargeul van het Wilhelminakanaal drijft, zo laat de gemeente weten. Daardoor zouden er onveilige situaties ontstaan tussen het pontje en schepen die vanuit het Wilhelminakanaal de Piushaven invaren.

Locatie 1 viel af omdat het pontje dan in de knel komt met de steiger aan de zijde van De Werf. Daarnaast ligt het pontje dan - net als locatie 3 - direct voor de deur en daarmee in het gezichtsveld van omwonenden.

Blijft over locatie 2. Die locatie levert door de ligging, verder in de havenkom, geen problemen op voor de veiligheid op het water. Ook is er langs de kade nauwelijks sprake van mogelijke conflicten met andere gebruikers. 

De beslissing van de gemeente is definitief, wel kunnen bewoners nog bezwaar maken tegen de omgevingsvergunning. In twee werkgroepen wordt er nog verder over het pontje gepraat: over de veiligheid op het water en het beheer. 

Wanneer het pontje er drijft, is nog niet bekend. Het hele traject met de vergunningen/bezwaren neemt weken in beslag, dus dat zal pas na de zomer zijn.

Blogs