Volledig scherm
'Rechts is er nog ruimte genoeg'. Archieffoto BeeldWerkt

Naam niet in het midden: 'Station Tilburg straks Tilburg Centraal?'

Di 2 aug: Hoppa, een lezersvraag via Twitter: wordt station Tilburg in de toekomst station Tilburg Centraal? "De naam staat niet in het midden, er lijkt rechts ruimte overgelaten", merkt Martijn Thomas op. "Zowel aan de voor- als achterkant."

door Bas Vermeer

Tijdens de verbouwing werden de koeienletters van weleer vervangen door een kleinere plaatsaanduiding. Met genoeg ruimte over voor de toevoeging 'Centraal'. Sinds de opening van het vernieuwe station hield het vaker de gemoederen op social media bezig.

Een voorbode?

Grote steden
De situatie in Nederland: Leiden kreeg in 1997 als eerste de aanduiding 'Centraal Station' (maar dat was een 'mazzeltje', daarna werden de eisen aangescherpt). Sinds 2000 dragen ook Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht de titel. En tijdens de officiële opening vorig jaar kreeg station Arnhem als zesde stad van het land eveneens het achtervoegsel Centraal.

Voegt Tilburg zich in de nabije toekomst bij die rij grote-mensen-steden?
Neen, de naam Tilburg Centraal zit niet in de pijplijn. "Daar zijn speciale criteria voor", vertelt Inge Rijgersberg, woordvoerder van de NS. "De stad moet bijvoorbeeld meerdere stations hebben, dat is in Tilburg dan wel het geval, maar ook een heel groot aantal in- en uitstappers. Tilburg is dan wel een studentenstad, een doorreis-stad is het niet. Er zijn weinig overstappers, het is geen belangrijk knooppunt."

'Kostbaar iets'
Daarnaast is het een 'kostbaar iets' om de naam van een station te veranderen. Schiphol werd Schiphol Airport, Tilburg West werd Tilburg Universiteit. "En op verzoek van de gemeente Eindhoven werd Eindhoven Beukenlaan vervangen door Eindhoven Strijp-S", vertelt Rijgersberg. "Maar met die veranderingen is heel veel geld gemoeid. Je moet die naam niet alleen digitaal aanpassen, maar ook in folders, op operationeel gebied. En dat is een veelomvattende klus."

Zo kostte de naamswijziging van Arnhem naar Arnhem Centraal 200.000 euro. De naam moest worden doorgevoerd in alle vertrekstaten op de stations, in de beveiligings- en verkeersleidingssystemen, in de reisinformatie en op de reisinfoschermen in de treinen. Overigens voldeed het station nét aan de eisen.

Niet getreurd Tilburgers: in Breda was men al jaren fier op de naam Breda Centraal. "Maar daar zijn helemaal geen plannen voor", aldus de NS.