Volledig scherm
© Julius Wintermans

Naam nieuwe stationsplein: Burgemeester Stekelenburgplein

Do 11 dec: Het Burgemeester Stekelenburgplein, dat is de naam van het nieuwe plein dat aan de noordzijde van het station wordt gebouwd. Spoorzonewethouder Berend de Vries maakte dat donderdagnamiddag bekend.

door Bas Vermeer

Stekelenburg was (en is) zeer geliefd. Over zijn visie als bestuurder lopen de meningen uiteen, maar de 'gewone Tilburger' liep met hem weg. Hij moedigde Willem II aan, liep op de kermis rond en zong tijdens carnaval. De burgemeester overleed in 2003 aan slokdarmkanker.

Groot hart
"Een man van het volk, met een groot hart voor zijn stad. Wij verbinden zijn naam daarom met trots en respect aan een voor Tilburg erg belangrijke locatie met een publieke functie in het hart van onze stad", aldus wethouder De Vries.

De keuze voor de naam is geen verrassing: al meer dan een jaar was in de wandelgangen te horen dat die naam aan het plein zou worden gegeven. Logisch ook, want de 'Stekelenburg-locatie' grenst aan de Brokxlaan en de straatnamencommissie - dat advies geeft aan het college - houdt gelijksoortige namen graag bij elkaar (denk aan de textiel-, bischoppen- of bomenbuurt).

Poelsplein
Daarmee is het idee om het plein om te dopen tot Pater Poelsplein definitief van de baan. 'De broodpater verdient een standbeeld', sprak schrijver Anton Dautzenberg vorig jaar tijdens een eerbetoon, alleen daar wil de 'pater' daar zelf niet aan. Van een plein met zijn naam is hij dan wel weer gecharmeerd (want dat kost niets).

Maar daar wil de gemeente niet aan: die geeft geen namen van levende personen aan locaties, een 'gouden regel' die bijna in heel Nederland wordt gehanteerd (met uitzondering van leden van het Koninklijk Huis).

Het idee werd door de 'actiegroep Poels' opgepikt (overigens klinkt actiegroep in deze groter dan het was). De groep wilde een straatnaambord met Pater Poelsplein in de bouwput naast het station steken om druk op de gemeente uit te oefenen, maar zag daar vanaf toen rond zoemde dat de naam van Johan Stekelenburg aan het plein zou worden geklonken.

2016
Het Burgemeester Stekelenburgplein is nu nog een grote bouwput (die nodig was voor Operatie Stationspassage) maar wordt vanaf 2016 de centrale locatie in de Spoorzone​. Blikvangers van het plein moeten de polygonale loods - met een restaurant, wijnbar, winkel en foodplaza - en het Trade Center worden.