Volledig scherm
Harrie Verkerk (op links) tijdens de verkiezingen. Archieffoto Joris Buijs/BeeldWerkt

NachtburgeNEEster wint nachtburgemeesterschap

Za 19 dec: De stad heeft sinds vrijdagavond geen nachtburgemeester, maar een nachtburgeNEEster. De naam: Harrie Verkerk. Hij deelt het ambt met zijn spindoctor Ton Krist. Verkerk: “Het is niet zo makkelijk om niks te doen.”

door Silvester Klaasman

De verkiezing van nachtburgemeester van Tilburg kon de laatste weken op veel aandacht rekenen op social media. Hoewel dat niet meteen terug te zien was in de opkomst vrijdagavond in De NWE Vorst was het duidelijk dat het er vooral om zou gaan: krijgen we een actieve nachtburgemeester de komende twee jaar, of niet? Het waren uiteindelijk Harrie Verkerk en Anton Kwantes die overbleven op het podium. Toen waren er al drie kandidaten afgevallen: hoedendrager Peter de Bie, huidig nachtburgemeester Gert Brunink en iemand uit Zwolle.

Steun
Vooral rondom de deelname van Harrie Verkerk was een hoop te doen in de aanloop naar de verkiezingen. Verkerk gaf te kennen het niet eens te zijn met verkiezingen voor een nachtburgemeester en gaf ook vrijdagnacht herhaaldelijk aan dat 'nachtburgemeester' een term is die alleen verdiend kan worden door een bepaalde staat van dienst verwant aan het nachtleven van een stad. Volgens Verkerk verdiende Louis Israël oftewel Rockin' Louis de titel evenals Jules Deelder, maar hij verwerpt de nachtburgemeester als ambt. Verkerk gaf in de aanloop naar de verkiezingen dan ook aan 'nachtburgeNEEster' te willen worden en kon op veel steun rekenen.

Internetstemming
Hij haalde meer dan de helft van de via internet uitgebrachte stemmen. Daartegenover stond Anton Kwantes die vooral de ambitie had 'de stad cultureel aantrekkelijker te maken door meer podia te bieden aan de creatievelingen'. Omdat Verkerk de meeste stemmen uit de zaal won en Kwantes de meeste stemmen kreeg van de jury gaf de internetstemming de doorslag, zodat Verkerk aan het einde als winnaar op het podium stond.

Kwantes gaf niettemin aan om de plannen die hij had in de stad uit te gaan voeren en bevestigde daarmee het bezwaar van Harrie Verkerk tegen de verkiezingen. “Mensen die iets voor de stad willen doen, die doen dat met of zonder de titel van nachtburgemeester. Verzin er een andere naam voor, noem het de 'cultuurpaus' wat mij betreft, maar Jules Deelder, Rockin' Louis, dat waren en zijn voor mij nachtburgemeesters. Zij waren dat door wat ze deden voor de stad. Niet doordat ze er tot verkozen waren.”

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement