Volledig scherm
De Torens van Tilburg

Nieuw bier: De Torens van Tilburg

Vrij 7 mrt: We hadden al La Trappe, Sint Juttemis en Moerenburg als 'echt Tilburgs bier'. Nu zoekt De Torens van Tilburg aansluiting bij het schuimende drietal. En dat is niet helemaal zonder gevaar.

door Bas Vermeer

Hobbybrouwen mag dan onschuldig klinken, dat is het niet, weten de makers te vertellen. Brouwsels die wonderbaarlijk mislukken of bederven omdat er tussen het maken en proeven een paar maanden zit.

En dan zijn er nog kratten bier die ontploffen door temperatuurstijgingen. "Dat je bij het bier gaat kijken, een zolder vol vlekken ziet en denkt 'wat is er hier gebeurd?'", lacht brouwer Erwin van de Velde. "Gelukkig was er niemand in de buurt."

Wapen
Van de Velde experimenteerde samen met kompaan Sjoerd van Schaaijk 3,5 jaar om het 'perfecte bier te brouwen'. Met andere woorden: iets dat ze zelf graag drinken.
Opvallend is het logo. Op het eerste oog lijkt het alsof Interpolis en Westpoint een hoofdrol vervullen, maar het gaat om een moderne herinterpretatie van het wapen van de stad. "Ook de kleuren van vroeger komen in het etiket terug", zegt ontwerper Van Schaaijk.

Tot een paar jaar geleden bestond er een brouwerij met de naam Moerenburg. Vorig jaar kwam Sint Juttemis met bieren en nu 'De Torens'. Van de Velde: "Wij binden ons met naam en vormgeving duidelijk aan de stad. Net als bij Sint Juttemis zijn we (nog) geen fysieke brouwerij omdat we het elders laten brouwen. Een brouwerij opstarten is gewaagd en erg duur dus we gaan eerst maar eens zien hoe levensvatbaar de bieren zijn."

620 liter
De twee werken daarom samen met de Schijndelse brouwerij Sint Servattumus. Het eerste bier uitgebracht onder het merk 'Torens' is De Tweeling (omdat het een dubbel is). In totaal werd er voor de eerste levering 620 liter van gebrouwen, maar een flink deel is al op. Het bier is bij Burgemeester Jansen te verkrijgen, waar Van de Velde kastelein is, maar ook bij Zomerlust en (binnenkort) 't Buitenbeentje.

Rijk willen ze er niet van worden, het gaat om een uit de hand gelopen hobby. "Al zijn we vereerd als mensen het willen drinken en graag drinken."
Lachend: "Zo niet, dan drinken we het zelf op."

Update 12.42 uur:
Of we niet vergeten te melden dat er nog meer Tilburgs bier is: Praotwaoterbier bijvoorbeeld, en de Stadsbieren en D'n Kruik?
Bij deze.