Volledig scherm
De voormalige bioscoopzalen. Foto Jan van Eijndhoven

Nieuw hart voor de Heuvelpoort: complexe operatie duurt een jaar

Woe 27 jan: Het voormalige postkantoor in de Heuvelpoort is gesneuveld. Een vloer vol stof en gruis resteert, nu en dan verstoord door een Bobcat met een schuiver vol puin.

door Bas Vermeer

Waar Roy Donders in 2011 zijn sieraden- en kledingwinkel Rojami's begon, staan de robuuste betonnen pilaren op ontmanteling te wachten.

Van de ingang naar de bioscoop zijn alleen de trappen nog over, de pinautomaten en snoepwinkel zijn al lang verdwenen. Op de verdiepingen daarboven zijn de bioscoopzalen zelf leeg en alleen nog te herkennen aan de kijkgaten waar ooit projectoren stonden (foto 2 bij deze blog).

Parkeergarage
De Heuvelpoort is bezig zichzelf opnieuw uit te vinden. Het binnenste, waar generaties Tilburgers herinneringen aan hebben, wordt gereduceerd tot gruis. En uit dat gruis moet een parkeergarage met vierhonderd plaatsen verrijzen. Daarnaast wordt het hotel uitgebreid en krijgt, onder meer, een aparte ingang voor het hotel en de horeca. Het is een gedaanteverwisseling die tot en met december duurt.

Van het meeste werk is nu al bijna niets te zien; zo wordt het overdekte winkelgebied deze dagen vanbinnen ontmanteld. Het stenen gebouw waar de bioscopen vroeger zaten, gaat laag na laag tegen de grond. Ook dat zal het komend jaar amper waarneembaar zijn. Aan alle kanten is dat deel door andere bebouwing omringd. (foto 3)

'Irritant'
Het hart wordt uit de Heuvelpoort gehaald, misschien nog het best te vergelijken met alsof je uit een reusachtige bonbon de vulling zuigt. Maar dan eentje met een vulling van stenen en betonnen pilaren en dwarsbalken.

Honderden vrachtwagens met puin zullen via de Heuvelring het bioscoopgebouw afvoeren, de tientallen betonnen palen in het hart worden met boren beetje bij beetje verwijderd. "Ik denk dat de geluidsoverlast van dat werk wel irritant gaat worden", zegt Heuvelpoortdirecteur Niek van den Broek. "Waarvoor excuses." Het werk wordt uitgevoerd tussen 9.30 en 19.00 uur, om de overlast zo veel mogelijk in te perken.

De taxistandplaats aan de Heuvelring wordt half februari een bouwplaats waarvan ook de vrachtwagens gebruikmaken. Auto's kunnen dan nog wel naast elkaar over de Heuvelring.

Kraan
Het meest in het oog springend is straks de kraan die boven op de Heuvelpoort wordt geplaatst en daardoor een lengte van 44 meter bereikt. De arm heeft een reikwijdte van 65 meter. „Die zou in de Juliana van Stolbergstraat nog spullen kunnen oppikken”, aldus Van den Broek. Het zal overlast geven; zo is de Heuvelring op zondag 14 en maandag 15 februari afgezet voor de bouw van de kraan die weer nodig is om de kraan boven op de Heuvelpoort te bouwen.

„Overlast, maar de Heuvelpoort wordt er als startpunt voor de stad alleen maar beter op. Dat gaan de ondernemers in de omgeving ook merken.” Zo gaat de entree van de parkeergarage, nu goed voor tweehonderd plaatsen, volkomen op de schop. De garage krijgt een aparte ingang en twee uitritten naast elkaar. De schuine 'hellingproefingang' behoort dan tot het verleden. Een nieuwe garage die twaalf parkeerniveaus telt, verdeeld over zes verdiepingen.

Van den Broek is vooral trots. „Dat we dit sinds het eerste idee, drie jaar geleden, voor elkaar hebben weten te krijgen. Dat we om hebben weten te denken, van incourante meters winkelgebied die we niet meer verhuurd kregen naar een grotere parkeergarage voor de stad.” Anderzijds doet het pijn dat het afgelopen decennium kapitaal is verloren bij de pogingen ‘Heuvelpoort, shoppen, spelen, sporten’ uit het slop te trekken. „Maar dit is de oplossing om met de Heuvelpoort weer dertig jaar vooruit te kunnen.”

Volledig scherm
In het hart van de Heuvelpoort. Foto Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
Het gebouw rechts - met daarin de bioscoopzalen - gaat tegen de grond. Foto Jan van Eijndhoven