Volledig scherm
Het uitgangspunt van de gemeente. © Gemeente Tilburg

Nieuw terrassenbeleid in de maak: 'Gevels zichtbaar, geen afgesloten aanbouw'

Ma 20 mrt: De gevels zichtbaar en geen grote, afgesloten aanbouw. Dat zijn de uitgangspunten van het nieuwe terrassenbeleid van de gemeente Tilburg dat er in mei moet liggen. Daarna krijgen horeca-exploitanten drie jaar de tijd om te zorgen dat hun terrassen aan de regels voldoen.

door Bas Vermeer

Dat liet burgemeester Noordanus maandagochtend weten tijdens een informatiebijeenkomst over het nieuwe terrassenbeleid. Hij stak daarbij ook de hand in eigen boezem: ,,We zijn niet zo secuur geweest met de regelgeving.”

Clochard
Het bekendste voorbeeld van het ‘niet zo secure’ is de kwestie Clochard. De eigenaar van het café moest op last van een dwangsom het terras afbreken. De gemeente gedoogde het bouwen van terrassen zonder vergunning, maar wilde bij Clochard wél ingrijpen. Omdat het terras ‘zodanig afweek dat het niet meer te gedogen viel’.

De zaak kwam bij de rechter voor, in een kort geding kreeg de eigenaar van het café gelijk. ‘Zo’n gedoogbeleid is houdbaar zolang niemand de gemeente vraagt om de regels te handhaven’, stelde de bestuursrechter vast. Omdat de gemeente aangaf bezig te zijn met een nieuw terrassenbeleid, was er zicht op legalisering en mocht het terras van Clochard blijven staan.

Operatie stofkam
Het nieuwe beleid moet er in mei zijn, de regels worden de komende twee maanden vastgesteld. Na ‘operatie stofkam’, aldus Noordanus. ,,We hebben nu een vrij uitvoerig terrassenbeleid, we gaan de bestaande regels uitdunnen.”

Vertegenwoordigers van de horeca en de gemeente gaan samen bekijken welke regels echt nodig zijn. Mochten er daarna nog lastige vraagstukken zijn gaan Noordanus en wethouder Erik de Ridder ‘á la de Rijdende Rechter’ met ondernemers praten tijdens een werksessie in de stad. Op het terras.  

Volledig scherm
Voorbeeld van hoe het niet moet, van buiten Tilburg. © Gemeente Tilburg

Opinie