Pax (rechts) aan de Magazijnstraat
Volledig scherm
Pax (rechts) aan de Magazijnstraat

Nieuwbouw Piusplein: voor en tijdens crisis

Do 4 jul: De crisis in de bouw heeft invloed op het aangezicht van de stad. Hoe? Dat wordt geïllustreerd aan het Piusplein. Waar ooit een luxe appartementencomplex moest verrijzen, maar nu een gebouw voor jongeren komt te staan.

"Op een absolute toplocatie in het hart van Tilburg wordt een stijlvol appartementencomplex gerealiseerd: Plaza. Aan het Piusplein komen op de hoek van de Jan Aartestraat 24 riante en luxe appartementen met grote terrassen op het zuiden georiënteerd. De woonoppervlaktes van deze appartementen variëren van circa 139 m² tot 190 m², exclusief balkon."

De koopprijs? Tussen de 395.000 en 575.000 euro.

Is getekend, van voor de crisis.

Er gingen jaren overheen, vele. Het ontwerp dat bij het oude plan hoort is hier te vinden (al zijn de afbeeldingen ietwat korrelig). Dateert van rond 2006 of 2007, lag in een vergeten hoekje van het internet virtueel stof te vergaren.

Tsja, een prachtig ontwerp voor het hart van de stad. Helaas is ontwikkelaar Piusplein B.V. vanwege het 'economisch tij' van dat plan afgestapt. (Al zal het huidige meer ingetogen ontwerp ook niet misstaan aan het Piusplein, zie het ontwerp bij deze blog).

Jammer genoeg is het deze dagen veiliger om complexen vol studentenappartementen op te trekken. Daar krijgt de binnenstad nu dan ook vier verschillende complexen van: Pax aan de Magazijnstraat (al bijna af, zie tweede foto bij deze blog), TalentSquare aan de Hart van Brabantlaan, De Worst aan de Heuvelring en dan nog het gebouw aan het Piusplein.

Wat opvalt: de vier ontwerpen zijn onderling haast inwisselbaar, categorie eenheidsworst.

Een kwestie van gezond verstand in deze tijd? Of een gebrek aan durf?

Update 11.28 uur:

Stellen we de vraag hier: zijn er de afgelopen jaren (in Nederland) studentencomplexen gebouwd die wel uitblinken in creativiteit? Die bewijzen dat het wel kan? Voorbeelden graag! Via twitter, facebook of mail.

Update 5 juli, 10 uur:

In de categorie zo kan het ook: studententoren Cortinghborg, Smarties, University College Utrecht en Hiphouse Zwolle. (Met dank aan Sander Woertman, Evelien Pieters en Bas Horsten)

Een impressie van het complex. Afbeelding: Forum architecten & planners
Volledig scherm
Een impressie van het complex. Afbeelding: Forum architecten & planners

Blogs