Volledig scherm
Nieuwbouwproject Rooi Harten

Nieuwe buurt achter Rooi Harten bewoond: 'Enorme uitstraling'

Ma 27 juli: Enigszins jaloersmakend. Het uitzicht vanuit de woningen van de buurt-in-wording achter Rooi Harten hoort bij het mooiste van de stad. De nieuwe bewoners kijken tegen het missehuis aan dat in eind 19e eeuw gebouwd werd, zien de watertoren in de verte.

door Bas Vermeer

Begin volgend jaar wordt er een tuin rond de drie monumentale beuken aangelegd, waar een Jezus met maar één arm stilzwijgend toekijkt. In een hoek van het nieuwbouwproject ligt de begraafplaats van de missionarissen. Van het verkeer op de drukke Bredaseweg is niets te merken.

Nieuwbouw
Achter het vroegere gebouw van de Missionarissen van het Heilig Hart staan nog een paar huizen in ruwe betonvorm, maar een groot aantal wordt al bewoond. In mei werden de eerste woningen opgeleverd van het plan dat 51 nieuwbouwwoningen omvat. Daarnaast zijn er nog eens 5 woningen in de oude stallen gerealiseerd.
Op de plek waar de geestelijken destijds hun koeien weidden, het fruit plukten en de aardappelen teelden nadert het nieuwbouwproject zijn eind. Begin 2016 zijn alle woningen bewoond, zo luidt de planning. Vijf staan er nog te koop.

Ruimte
In het klooster zelf hebben onder meer een architectenbureau, het restaurant Monarh en een huiswerkbegeleidingsinstituut hun stek gevonden. Eerder was bij sommige belangstellenden wat aarzeling, omdat ze dachten dat de woningen erg dicht op het oude klooster zouden komen. Maar dat blijkt -voor al wie er deze dagen binnen loopt - zeker niet het geval.

"We hadden niet verwacht dat er nog zoveel ruimte was tussen de oude kloostermuur en het missiehuis", vertelt nieuwe bewoonseter Sabine van Koppen (28). Ze maakte met haar vriend de overstap van het centrum naar de Bredaseweg. Voor 'het waarom?' volstaat een gebaar: ze wijst naar het missiehuis. "Prachtig, wat een enorme uitstraling heeft deze locatie."
Dat Monarh in de achtertuin zit, vindt ze mooi. Ze lacht: "Maar het is behoorlijk aan de prijs en we hebben net dit huis gekocht..."

Rust
Middenin de stad, maar niet de overlast. Dat was één van de redenen voor de familie Van der Aa om er een huis te kopen en na twintig jaar de Reeshof achter zich te laten. Met twee andere gezinnen zijn ze de eerste bewoners van het Rooi Harten-project. "De stilte hier is fantastisch". zegt Thelma (53). "Bomen rondom, het is geen dorre vlakte zoals je wel eens bij andere nieuwbouwprojecten ziet."
Zoon Joost (19) studeert muziektheater bij Fontys. Ze lacht: "Nu kan 'ie veel makkelijker van het nachtleven genieten."

Tuinen
De blijdschap bij de bewoners is begrijpelijk, maar treurnis zit er in de omlioggende wijk. Het gebied was vroeger één van de mooiste tuinen van Tilburg, Maar de congregatie van de Missionarissen van het Heilig Hart slonk en verkocht het rijksmonument in 2010.
Van de tuin bleef weinig over, na onder meer de kap van 190 bomen in 2012. Op YouTube is er nog een requiem van te vinden:


Volledig scherm
Nieuwbouwproject Rooi Harten
Volledig scherm
Nieuwbouwproject Rooi Harten
Volledig scherm
Nieuwbouwproject Rooi Harten

Blogs