Volledig scherm
Dolf Colen tussen de Roadburners. Foto Jan van Eijndhoven

Nieuwe horeca-voorzitter Dolf Colen: "Je moet over het centrum waken"

Di 19 apr: Na Coran van Iersel en Alex Boonmann staat Dolf Colen aan het roer van de Tilburgse afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland.

Hij zit als ondernemer achter Stadscafé De Spaarbank, café Studio en café Stoffel en komt de komende tijd op voor de belangen van horeca-ondernemers in Tilburg.

door Bas Vermeer

Waarom ben je voorzitter geworden?
„Ik ben gevraagd en wilde de uitdaging wel aan gaan. Er gebeurt veel in deze stad. Neem de retailwereld: tot voor kort was dat nog kommer en kwel, nu lijkt dat - door de komst van Primark - hosanna te worden. Als dat zich doorzet is dat fantastisch voor de hele stad, ook de horeca. En in horecaland gebeurt ondertussen ook veel. Dan kijk ik niet alleen naar Tilburg hoor, maar ook naar de omgeving. Maar in de stad zie je natuurlijk veel ontwikkelingen. Door de komst van zo’n dwaalgebied, een Piushaven, de Spoorzone. Het is mooi om daar op enige manier sturing aan te geven.”

Als voorzitter is hij gesprekspartner van de gemeente. „Die ingang bij de gemeente was er al wel, de wethouder hier is niet zo moeilijk te benaderen. Maar je vertegenwoordigt nu een grote groep.” Hij gaat zich de komende tijd ook op de horeca rondom Tilburg oriënteren. „Eigenlijk wil ik daar eens in de twee weken met twee of drie ondernemers afspreken om te kijken wat er speelt.”

Wat is het belangrijkste aandachtspunt voor Tilburg?
„Mensen komen naar Tiburg voor het centrum, maar dan moet je ook wel een centrum houden. De Stadhuisstraat, Heuvel, Korte Heuvel en Piusplein worden voor lief genomen, maar je moet ervoor waken andere gebieden té veel aandacht te geven. Dan krijg je hier hetzelfde als in de Heuvelstraat en gaan er gaten vallen. Dan slaat de verloedering snel toe.”

De Piushaven is in zwang. Wethouder Berend De Vries zei vaak dat het ‘geen tweede centrum zou worden...’
„Maar dat is het wel geworden. In een horecabeleidsplan waar we ooit als Koninklijke Horeca aan meeschreven stond dat er detailhandel zou komen met ondersteunende horeca. Maar inmiddels zitten daar een stuk of 13 horecabedrijven.
Ik weet niet of het een bedreiging is voor de Korte Heuvel, dan gaan we heel specifiek op een straatje in. Als het centrum up to date is en je gaat dan de omliggende gebieden versterken, is dat geen probleem. Maar als je puur je pijlen richt op nieuwe gebieden en het oude maar laat liggen...
Mijn ondernemershart juicht voor de Piushaven hoor. Maar ik denk dat de ondernemers daar ook niet blij zijn als er nog meer horeca bij komt. Er zijn nog vier, vijf plekken waar het kan. In het Falcon-pand zitten winkeltjes, maar als dat mislukt komt er geheid horeca in. Je hebt het dan over serieuze meters.”

Is het centrum up to date?
„Nee. Kijk naar de bestrating die los ligt, de graffiti op de ronde verhoging aan de Korte Heuvel. Kijk naar de losse regenpijpen en de stickers overal. Voorheen waren daar striktere normen voor, dat is wel verwaterd. Het zag er jaren geleden allemaal heel strak uit.”

Waar ligt de komende tijd de voor jullie de nadruk op?
„We zijn bezig met de horecanota van de gemeente, die wordt nu geschreven en wij schreven mee. Over het terrassenbeleid, welke gebieden hoe te ontwikkelen. En hoe gaan we om met jonge drinkers? Afgelopen carnaval was dat een heel groot probleem. Het is erg lastig om in de drukte te handhaven dat 16- en 17-jarigen niet drinken. Er zijn valse identiteitsbewijzen in omloop, de puien staan open, er wordt drank doorgegeven. Dat is echt een aandachtspunt, maar daar kun je niet zomaar iets aan doen.”

Voor dat terrassenbeleid werd de gemeente recent nog op de vingers getikt....
„Er is een duidelijk terrassenbeleid maar daar werd niet op gehandhaafd. Dan worden de extremen opgezocht.” Hij wijst naar zijn eigen terras bij café Stoffel: „Ik vind dit wel mooi gelukt, maar ik voldoe ook niet aan de eisen. Hij lacht: „Maar dat moet blijken straks.” Serieus: „ Iedereen kan hier in de stad zijn eigen smaak uitvoeren, dat is juist fantastisch. Wij hebben banken, hiernaast staat terrasmeubilair van riet. Die diversiteit is de juist de kracht van deze stad. In heel Maastricht straat rotanriet - prachtig hoor - maar daar mag niks anders staan. En daar moet iedere nacht alles worden binnengehaald...”

Een grote groep stappers vindt de sluitingstijden te conservatief. Jullie mening?
„Het is veel ophef om niets, het zijn maar twee zaken die ook daadwerkelijk langer open willen. Het Poppodium wil zo een betere aansluiting op de treinen, maar horecaondernemers waken ervoor dat ze straks 24 uur per dag bezig zijn.
Iedereen noemt Amsterdam als voorbeeld, maar daar zijn cafés al om 2 uur dicht! Mensen vergeten dat je in Tilburg een nachtvergunning kunt krijgen, van 11 tot 6 uur. De Nacht heeft die bijvoorbeeld. Maar én én zien wij niet zitten.”