Volledig scherm
Voor en na de restauratie.

Nieuwe huid voor monumentale BeKa-schoorsteen, oorlogsschade blijft

Woe 3 aug: „Nee, het weer is niet ideaal”, zegt Iwan van Roussel (42) met gevoel voor understatement. Samen met zijn collega is-ie even uit de immense steiger rond de monumentale BeKa schoorsteen aan het Kazernehof afgedaald. Tijd voor een sjekkie in de luwte van de bedrijfsbus.

door Bas Vermeer

„Tropisch warm is ook niet fijn, geef mij maar iets er tussenin. Zo’n 18 graden is perfect.”

Het miezert, het waait en op 30 meter hoogte – tot daar zijn de steigers opgebouwd – kunnen windstoten verraderlijk hard zijn. De mannen van het bedrijf Orly & Endevoets werken de komende maanden ook nog in de top: op iets meer dan 50 meter hoogte. „Het uitzicht is mooi hoor, maar eigenlijk sta je heel de dag met je gezicht op de stenen.”

November
De ‘kneiterharde’ voegen van de schoorsteen – de oudste en bekendste van de stad – worden uitgehakt en weer opgevuld. Beschadigde stenen worden weggehaald, er komen op maat gemaakte exemplaren voor in de plaats. Het is een tijdrovende en intensieve klus die – vermoedelijk – nog tot eind november duurt.

Het bedrijf neemt vaker kerken of oude hoogbouw onder handen. In 2013 restaureerde Orly & Endevoets de twee kleinere schoorstenen bij het Textielmuseum. Nu is de BeKa-schoorsteen uit 1904 aan de beurt: een restant van de wollenstoffenfabriek Van den Bergh Krabbendam die er ooit stond. Eén van de grootste textielfabrieken van de stad, tot die in 1968 door buitenlandse concurrentie werd gevloerd.

'Noodzakelijk'
De restauratie is noodzakelijk, vertelt projectleider Jeroen van Kempen. Niet dat de schoorsteen zomaar omkukelt, maar hoe langer er wordt gewacht, hoe meer schade het oploopt. „En dan gaat er een monument verloren.” Bij een restauratie in het verleden is er cementspecie over de kalkspecie gesmeerd. En dat bijt elkaar, letterlijk. „Een te ingewikkeld proces om zomaar even uit te leggen, maar simpel gesteld: het is niet goed voor de stenen.”

Eind dit jaar is heel de schoorsteen voorzien van nieuwe stenen en voegwerk (zie foto 3). Niet alles wordt aangepakt: „De oorlogsschade in de voet, we denken dat het kogel- of granaatinslagen zijn, blijft intact. Die schade hoort bij het monument.”

Volledig scherm
Schoorsteen in de steigers. Foto Joris Buijs/BeeldWerkt
Volledig scherm
Werk op grote hoogte. Foto Joris Buijs/BeeldWerkt