Volledig scherm
© Niek Willems

Nieuwe markt de Dwalerij: een voorbode op zondagje centrum

Zo 29 mei: De eerste editie van de Dwalerij trok zondagochtend flink wat bezoekers. De nieuwe markt in de Noordstraat moet Tilburg lekker maken voor een zondagje winkelen in de binnenstad.

Door Niek Willems

Op zondag hebben veel ondernemers uit het dwaalgebied een dagje vrij. 's Ochtends is er doorgaans bar weinig te beleven. De Dwalerij moet daar verandering in gaan brengen. De eerste editie is in ieder geval een succes te noemen. De straat is gevuld met kleurrijke kraampjes en foodtrucks. Het publiek? Voornamelijk jonge gezinnen.

"Ik merkte dat het vanochtend op gang moest komen, maar we zijn erg tevreden over de opkomst", zegt Stefan van Aarle, kwartiermaker van het ondernemersfonds Tilburg. "De Dwalerij is een nieuwe impuls voor de binnenstad. We hopen dat dit een startpunt is voor een bezoek aan het centrum."

Het moet geen kopie worden van een doorsnee zaterdagmarkt, benadrukt hij. Wat er allemaal te koop is? Denk aan vintage, design, kleding, vinyl, grafisch werk en streekproducten. "Hier staat een ander type ondernemer dan op het Koningsplein."

Lokkertje

De markt is niet alleen bedoeld voor ondernemers uit de Noordstraat. Winkeliers uit de binnenstad zijn ook welkom om hun spullen uit te stallen. Van Aarle: "We hopen dat andere ondernemers zien dat er 's ochtends al publiek in het centrum is." De Dwalerij duurt van 9:30 tot 14:00 uur. Een bewuste keuze: "Dan is het vervolgens aan de stad om de mensen 'vast te houden'."

De nieuwe markt stalt uit op elke laatste zondag van juni, augustus, september en oktober. In juli even niet, want dan is het Kermis. Ondernemers uit het centrum kunnen een kraam huren voor 50 euro. Het aanbod van kraampjes moet variëren.

'Gaaf initiatief'

De Dwalerij kan rekenen op positieve reacties. "Het is gezellig hier", zegt Anne Kroot (19). "Ik kom sowieso al heel graag in het dwaalgebied. Deze markt maakt het een nog leukere plek." Ze wandelt wat rond met haar vriend Mart Hazebroek (21). Die noemt het een 'gaaf initiatief'. Of hij de volgende keer weer van de partij is? "Het staat nog niet in m'n agenda. Dat heeft er vooral mee te maken dat ik geen agenda heb. Maar ik denk het wel."

De Dwalerij wordt gefinancierd door de gemeente, citymarketing en het ondernemersfonds. Van Aarle: "Na het eerste jaar moet het op eigen benen kunnen staan. We hopen dat een andere partij het concept overneemt zoals het nu is. Niet dat het verandert in een traditionele markt."

Volledig scherm
© Niek Willems
Volledig scherm
© Niek Willems
Volledig scherm
© Niek Willems
Volledig scherm
© Niek Willems